17/18 Grant Loan , Non-mean , TSFS 你問我答

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
點先借到full grant

屋企月入$0 得資產有冇可能

禁下網上部計算器

Part I - Tertiary Student Finance Scheme - Publicly-funded Programmes (TSFS)

this
non means 利息為每年1.132釐*

so low

唔該想問下如果我係想借"擴展的免入息審查貸款計劃"
我應該點登記學資處電子通—我的帳單服務,
因為我都未申請,冇果D帳單編號

你本身有冇電子通戶口先有先搞到架喎

姐係政府網個ac?呢個我有

姐係政府網個ac?呢個我有

入到去電子通之後會有個叫我的帳單嘅嘢嘅,係嗰度登記
今年第一次報
如果爸媽無做野 得哥哥有30k收入
有無可能full grant?
今年第一次報

同埋我有做幾份part time 但月收入~$3000 左右
但戶口成日有錢出入 會唔會有影響?
有冇人收到non mean 彌嗰啲嘢
有冇人收到non mean嗰啲嘢 收到通知書之後咩都冇收過
想問下appeal有咩要注意? 會唔會減少資助? 因為今年得好少出咗

不如你一係開post問 好似比較好
我今年都以為自己差d要appeal 嚇死
我有朋友appeal 佢寫個原因:用網上部計算器係計到half grant 但結果係連一半都無
有冇人收到non mean嗰啲嘢 收到通知書之後咩都冇收過

non mean好多人整 你等多陣 再唔係打去問問
收到信 full grant

我都係

Me too
今年第一次報

同埋我有做幾份part time 但月收入~$3000 左右
但戶口成日有錢出入 會唔會有影響?

睇你戶口入啲錢啲金額同紀錄多唔多
不過正常都full grant既 我屋企都係得阿哥一個做野養全家
睇既只係佢全年收入既三成 唔睇兄弟姊妹銀行結餘
收到信 full grant

我都係

Me too

你有信喇?
想問下今年pcll full time offer係咪冇得grant loan?
我上網search淨係得個pcll bursaries 可以申請 最多grant 68000??
但學費要成16萬

利申前4年都有full grant
今年升 YR3
一直都有申請自資院校既 non-mean
黎緊呢兩個sem 正苦會有 30k 資助
但我本身借個金額係 60k, 想問下學資處果邊都係會過足 60k 比我定係佢會調整返 ???

符合資格的新生和舊生均可獲得資助。資助金在相關課程的正常修業期內發放,參與院校將基於實際入讀相關課程的合資格學生人數獲發資助。就讀相關課程的合資格學生,只需支付扣除了資助金額的學費。而有需要的學生仍可就實際應繳的學費,申請學生資助。

因為睇新聞見正苦咁講, 咁個意思係可以照借 60k ???
想問如果8月先嚟報non mean 最快會幾時批到錢?
有無人master 申請non-mean? 幾時可以apply?
你好 唔該想問下我Ive hd 上學資處到睇話新生入學要再通知日期姐係點?我試過打電話過去無人聽叫我留言 留完又無覆 因為我家庭背景問題 需要知d詳細野 例如洗唔洗社處既信等等 想問下我依家應該點做
我想問 車資津貼係唔係未出?
我唔肯定自己有冇剔走左
想問件事 non mean到要補交文件 遲左deadline一日交 佢係咪真係會跟fm堆貸款一齊做 11月先出 唔想defer學費
我想問 車資津貼係唔係未出?
我唔肯定自己有冇剔走左

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞