[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
Tigerlake 9月出
Icelake已經唔值得買
加上要換arm
有大廠當然係有牽頭作用,但係結果要做一個成熟既(open)platform佢係要有埋好多細devs
細devs唔係講緊AppStore賣$0.99嗰種,姐係規模細不過專整某d pro apps嗰隻,好多時專業範疇係好需要三幾個key app行得去選擇平台
當然有Rosetta同埋個底仲仍然係*nix咁代表條路係通,不過呢個只係潛力並未係已經可以即食

game嗰面可以預見唔會好似Windows嗰面咁既方向,反而會係iOS / tvOS逆向port番去macOS,或者同時開發;Apple Arcade包底嗰度會有d;之後AR/VR (glass)嗰度又有d;總之係唔會再有以前嗰種Mac port風氣,可能除左AAA大作之外
好快咁郁trackpad個mouse logo會變大架?
之前唔覺,今日先見到
會 好似兩三年前已經有
吓個keyboard都係magic keyboard嚟喎
的確似係有少少分別 但係分開試既話唔明顯
屌部新imac啱啱送到連機都開唔到
尋日同老細買咗部MBP 16” (i9 4.8GHz/32/5600M/1Tb)
一樣,完左第一日WWDC 即刻買左部打爆既Mbp16
一樣

睇完WWDC當晚撚左部16標配
係咪有自己加RAM? 試吓抆晒出黎再重新插實
想問呢個spec係唔係可以安全地用多幾年
怕買錯比老闆插爆
你日常嘅usage係點先
佢係搞醫療機器設計,寫c++,python 為主 再落去ROS ,設計埋佢嘅3D圖,似用AutoCAD為主
佢背景係機械工程出身
夠做就一定
CAD原本響MBP既GPU係爭d,不過今次隻5600M實在係超出平時個定位好多
btw你如果改埋CPU同埋SSD加到去2TB的話,就可以walkin門市有現貨唔駛等
Thx 坦巴 !我再問下老闆先
無知一問,根據呢個情況加佢有時去玩life cell database, 32G 夠做無必要再上64GB?
我呢排開住safari 6個tab左右,用google sheer 時會load幾秒,係咪正常
google sheet*
而家買新27吋iMac 執下相用下fcpx會唔會有d蠢
好似講到就黎會出新iMac 咁
唔趕一定係等吓
想問吓之後iPad係唔係可以行macOS?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞