[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
唔會「用唔到」咁誇張呀?
全世界都有果個排線問題 部機都冇入過水
睇佢啲windows phone, windows 7 starter, windows rt之類就知佢搞唔掂啲mobile device嘢啦

完全冇期望
唔好期望Windows 做第一個,一定仆街
等佢做抄人嗰個出嚟執雞就冇死

不過Windows 10 本身x86 平台都一堆Bug,M$都係食屎啦
然後仲要等睇M$點搵硬件配合自己,而家啲Intel U對arm OS應該完全冇optimize (有冇人知中文係咩,驚畀人屌用優化)

btw, Intel去仆街啦
希望AMD可以繼續 Yes!
琴晚左部16 高配 齋版
成日見eBay/ 肥花果啲before 2015嘅macbook air 好想買(細個讀書果時又買唔起)
但買番嚟係咪真係完全用唔到(見到有啲仲放2011版)?
又或者有冇得裝番舊OSX?
點解會想用舊機?

理論上你可以還原返部機出廠嗰時嘅OS版本
但舊到2011嘅機你要小心電打柴/入塵/SSD壽命/mon問題etc
又唔算用嘅,純收藏又想佢work 間唔中摸吓
用chrome 好食電,係咪我錯覺?
用返safari會唔好啲?
其實佢surface pro x個Windows都係ON ARM啦 係法律條文唔容許姐
好大機會借bootcamp個user base去幫佢develop
呢個係事實嚟
買mac仲諗住裝windows
直接買windows裝黑蘋果啦
軟件、硬件、生產線:最佳化

日常生活:改善、改進、改良(不應使用optimize)
以前更多用「最適化」
我認為係更準確,因為optimization係無指向性,你係可以劣幣驅逐良幣咁去令到堆野柒左,只係為左個output可以fit到去你想要既目的地
講多句;
無論「最佳化」定係「優化」,都喪失optimization入面嗰個可以向下調整元素

用Mac做例子,你去macOS > About This Mac > Manage Storage > Optimize Storage
你一click佢就會自動幫你del走佢覺得你可能唔需要既file
咁就會出現兩個角度:
1) 響系統空間角度,del左野多左空位,結果比之前更佳,因為你想要位
2) 響系統內容角度,del左既野其實係有可能仲有用,甚至會del錯左你真係仲想用既野,個結果比之前差

匪語用優化去譯更大問題係佢係無限向上;姐係例如你得一萬蚊人工不過支出要一萬五,你每個月都唔夠駛;咁你可以 1) 去碌卡套現或者借財仔 或 2) 去搵份高過萬五蚊人工既工

兩個結果都符合「優化」描述個前題,不過只有2)先符合「最適化」optimization,因為1)係會帶來一個更差既整體結果
香港、台灣、韓國:最佳化 (최적화)
日本:最適化
中國:優化

英文個意思本來就偏向褒義to make something as good or effective as possible,當時當刻盡可能做到最好

最適化應該只係日文版最佳化,「適」字一樣係褒義,斷估冇人覺得display card drive出事係最適掛

優化個問題其實唔係個「優」字,而係冇咗個「最」字,佢個意思更接近日常所用嘅improved,又濫用「優化」喺日常生活,而optimization其實只係用喺專業範疇
又學到嘢
或者應該話中文入面無完全直譯既字詞,宏觀可能係「中庸之道」,微觀可能係廣東話「盡量幫你夾」
同埋你講無左「最」嗰part其實真係致命,因為字面解讀「優化」係無限上綱,只要個結果宏觀地量化地「好」過之前就已經可以話佢優化左
而optimization個重點係,如果用借喻,係要經過雕琢/剪裁既過程
有冇人玩緊big Sur, 有冇咩reviews share 下
變咗中文教室
其實好多人包括我都係有需要一部macbook兩邊走
咁MacBook行windows好過Windows laptop行black apple好多嘅
唔係點會早幾年啲人話macbook係Best Windows Laptop
咁不如直接買windows laptop 啦
想一機走天涯 同埋以workstation laptop黎講覺得macbook比較靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞