[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
睇咗ARM Mac mini個T&C
完全唔俾人公開Review/拆機
睇吓到時有冇人會唔理照登
10000HKD一定走唔甩
屌,apple 到底做乜鳩?
話說月頭訂左部 MBA 13 (i5, 16G, 512G)。等左3個星期,琴日終於攞到手,諗住叉電啦,由琴晚一開機有89%叉到今晚放工,又係89%. 即係無叉過電,睇返個 status, 就算插住線都話無叉緊。開頭以為叉電壞咗,換過另外一個都係咁, 個電池嘅 icon 係表示叉緊電,但係 status 話無。其他屋企嘅 MBP 完全無問題。

咁就揾 support 啦,又叫我 reset SMC, 又 reinstall OS,最後發現連佢個 wifi 都經常斷線,最後緊係重裝唔到啦。叫換機會話我買左超過14日。我即刻屌佢,我琴日先收到部機咋,點樣14 日呀?連喺工廠做緊部機嘅時間都入埋我數?佢叫我 call 返 local support 同佢哋傾比唔比換機。聽日打去睇吓點。

真係黑仔

其實已經唔係第一次新機就壞,上一部 MBP 13 (2016)又係咁,一送嚟開箱,個 keyboard 右手邊果組 key 壞哂。攞去俾藍精靈攪咗我一日,因為趕住上飛機,見佢整好個 keyboard 就無乜點再細心 check, 一上到機先發現撞崩咗我部機,嬲到我呢...

屌你老味,基佬真係食屎, SJ 年代我買過兩部都無咁。換左基佬就連續兩部都係咁,真係食得屎。
Apple成日俾人話佢封閉就係咁
用ecosystem嚟令你入到去慣晒好難走之後
就同用家對賭睇吓開到幾錢班人先至會真係唔買/轉會
RAM同SSD焊死啲人都係完都硬食得起
iPhone X一出加價幾千銀賣到成行成市
啲人恥笑佢個XDR座賣7800都一堆人買

你就知佢依然有加價空間
唉屌,話出ARM之後真係打亂晒啲計劃
依家真係唔知應該照出16”、保險啲買13”定直情等年尾ARM機
仲有iPad 果個Keyboard 二千幾蚊
依加d配件貴到
依加iPhone iPad 都有個so call Pro機賣到貴一貴
再出部平少少既 到真係冇野好出 再出部平機(SE/iPad Air)

分分鐘未來Mac都會係咁 依加仲要唔洗俾Intel限制更新既時間,係GPU可能仲要同AMD夾?

好在買左少少AAPL 對沖返買蘋果產品既成本
啲3rd parties Plugin 可能用唔返掛
我都煩緊而家出唔出機好
想話買部 MBP 16”
唔知買翻新機好,等 Back To School 好,定直頭等 ARM 機出好
$13999
13 inch
A11
8GB Ram
256GB SSD
認真估嘅話
佢baseline個developer kit都A12Z 16/512
第一部應該係之前傳嗰粒12核
再16/512
如果真係快左,但價錢又升反,咁其實老點。
Apple 個臭格就算成本低咗都唔會肯降價
最多畀大少少Ram 同SSD 畀你都要Keep 住原本個價
你打去800-908-988同佢講清楚係幾時買同埋有咩問題正常係一定即刻換比你架喎

你有冇同佢講清楚個order number同埋比埋tracking證明係幾時收貨?

我最近呢兩個月都試過係士多佢比錯貨我我又唔知情咁開左盒先打上去800佢一樣比我落士多換返岩
btw 有時候同呢啲CS溝通唔係特別想專門投訴某一樣野其實唔使同佢地主動交代得咁詳細,叉唔到電就係叉唔到電,總之上黎收返件貨走再送過黎就得

你同佢講咩叉到89%唔識再叉落去只會比佢帶你遊花園最後叫你去搵天才整
跟住到A R M嗰啲機出嗰陣,啲人又會話聽聞第一代出嚟嘅都係有鑊氣嘅,好唔好等第二代?

過多半年就會有人咁講㗎啦
再唔係就係價錢太貴/d software 未支援/太多Bug

又要等下代
想問教育商店價錢可以去門市買嘛?

個人覺得價錢唔會差太遠,於有啲人問桌面機點樣用個粒U,我睇法係一粒唔夠,可以加多幾粒落去。

若干年後一部Mac Pro 可能啲default就已經係擁有六粒A1X喺入邊
Mac Pro有128 Core
Logic Pro X係Apple自家,keynote已經demo有ARM版,同埋你可以預佢行得好順

Rosetta 2 可以行堆舊plug-in,當然實際上係要睇個plug-in個dev寫野手勢有無亂鳩咁放code

我反而對audio interface / CoreAudio方面有懷疑,當然呢度可以響iOS既audio interfacing見到問題唔大,不過放去Mac機就代表多好多唔同級數既I/O同latency問題
最期待FCPX 做Render 個速度可以快咗之餘又可以用少咗電
今日新買咗條verbatim type c 3.1 to hdmi,返到屋企發覺插2018 mbp冇反應,係咪條線有問題 ?
而家用緊 Late 2014 iMac 5k 27"
開始煩跟住點換機好 - Big Sur 似乎係呢部機最後一次可以 upgrade 上去既 OS
如果真係急着用就唔好投資太多落去,一部最低配備頂多幾年先
明丫
我都係一買即有問題
2012年買既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞