[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
我打算買最平i3+8GB ram macbook air算
反正用唔到幾耐一定想換arm版
1 有
2 打去嗰間 Apple store 問
你砌晒我個spec連AppleCare+你就會明開呢個價係合理

8000 budget基本上只可以買最basic個版
真心諗住換ARM就咪鬼嘥錢上16GB RAM
我無話價錢唔合理
只係講緊我明顯唔應該係你兜售既對象姐
thx dy
不過你要有心理準備部機年底變垃圾,2年後變孤兒
WWDC當晚撚左部16返黎

用左2日就死左係個boot screen到freeze左

返左鋪換左部全新返黎,搞到自己要父親的決擇

究竟我應該:

1:退返錢or上FB放左佢賺少少(教育價入,試緊原價放),之後strong hold iPad Pro到ARMAC出

2:同鋪頭換部10代u 13吋base返黎

3:打開處女膜自用4 5 年之後到屋企人or home pc

4:可以不過唔想,就係AMD YES自己砌部3700X 2060 Super出黎,不過我會好掛住macos⋯⋯
補充返

第2樣換13 base我又好驚同iPad Pro 12.9 2018重疊

救命呀
重點取決於iPad Pro夠唔夠你過呢幾個月
Q4只係最早嘅估算,worst case要出年Q1尾
iPad Pro夠你玩嘅話就option 1
其實我上年11月買左12.9返黎真係顛覆左我自己對電腦既需求

原來自己最需要都係上網打下機用下Excel backup相咁

上網iPad Pro完勝

打機就必等PS5

Excel可以用iPad頂住,要Pivot table就用公司laptop

Backup相呢個我已經有iCloud Photo200GB所以已經完美

買左到而家我有2個月係無電腦用得部公司dell laptop都Survive到其實我真係可能想要多過需要

(可能ARMAC之後都繼續想要多過需要Strong hold iPad到2046)
其實ipad pro 係咪可以好揪過mac機 睇完apple 部developer kit 之後覺得ipad pro 有無限可能 唔知ipad pro 有無可能裝到desktop os
iPadOS 可能再進化
差個multi window
問題係你要用十倍核心數先做到呢。。
我始終希望可以同其他graphics card compatible
好大程度上因為Intel不思進取先會令apple轉arm
不過gpu都用埋自己野我諗冇cpu咁易,因為大多數graphic IP都係A/N上手(Intel都要課金俾amd買授權),唔清楚以前apple 係A series soc上嘅self design gpu個授權係點嚟

如果apple想攬埋gpu嚟做風險都唔細,我估apple應該會繼續用amd(情況類同console)
剛睇到WWDC既video,話silicon Mac有個reduced security mode,可以行Any version of Mac同 KEXT,都唔明點解做到。。

之前A系chip既GPU嗰part既專利係同UK Imagination Tech合作
17年佢地之間有dispute,Apple想送走間野而間野就claim Apple犯專利,咁Apple就抽頭一炮過(惡意)令間野股價插水仲走埋人
間野好似俾強國收購之後又唔知點解再同Apple合作 好似話因為佢地有ray tracing相關既tech喎;總之成件事係好撚古惑
我唔知macOS方面Apple有俾開幾多GPU相關licenses,不過可以想像佢地係有in-house R&D資源去克服
(有可能SoC呢個nature已經令到好多傳統GPU既專利唔apply)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞