[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
希望big sur 都支援vp9, 唔使搞到而家冇4k youtube/netflix
Apple一話出轉Arm 反而我先想買部MBP16
用黎捱過轉arm嘅陣痛期
要一部差唔多絕對穩定既搵食機的話,16"就算有ARM響面前都仲係一個好選擇
尤其係對比10代13"高配佢係比較遲會被ARM取代,而且出左成半年以上可以有既鑊氣都已經知道晒
講左兩年過渡完成
呢兩年頂多都係換cpu
都唔會新野嫁啦
有資源都去晒ARM啦
新入po,多多指教
用緊垃圾macbook air 2010 + catalina

提一提:opera瀏覽器已經比支那收購咗
原創辦繼續返舊opera嘅style開發咗vivaldi
同chrome同一架構,又快又多功能
Intel GPU如果唔係CPU打包焗用真係狗也不屌
ARM化之後既Macs應該只有粒modem會仲用Intel (因為同高通無偈傾),而且已經傳緊Apple想自己設計埋modem
Intel 真係狗也不屌
Intel有wifi6都唔用就知
都唔明點解intel可以咁垃圾
所以送撚走Intel之後既Mac係清瘀血,理論上可以好有前景
只係developers、app量/質嗰方面係好大隱憂
呢方面Apple賭得幾大吓,拉埋用家上船
Modem自研啦,因為apple 已經食左Intel modem業務
希望apple賭得羸
如果唔係我就大獲
唔想焗住用windows/linux
Netflix 4K 係HDCP2.2問題
https://forums.macrumors.com/threads/former-intel-engineer-claims-buggy-skylake-chips-hastened-apples-switch-to-custom-silicon.2242904/
Intel舊工程佬爆話Apple用Skylake嗰排報告太多bug,當時焗到Apple索性自己搞Mac chip叫Intel去含撚
CPU漏洞多撚到
話唔定呢鋪賭得羸既話所有ultrabook都轉用arm cpu
Adobe同M$呢兩間最多人要用嘅廠都已經整緊嘅話
我覺得應該唔使太擔心app嗰方面嘅

不如話會唔會有人因為轉ARM有興趣整game俾Mac
又話有部Mac for gaming
呢個都係os 層面問題, 好似話行bootcamp 用win 係睇到
冇錯
Mac係唔 support HDCP 2.2
Win 10都係得Edge同Netflix App先播到4K

另外4K Netflix係用HEVC解碼
我諗唔會
Apple唔會license更加唔會接其他廠既單去用佢既chip design
而其他「consumer」OS可能除左Linux之外,ARM based係完全唔成熟
Windows方面係有太多backward compatibility要考慮,又無Apple個AppStore以至iOS developers個量
除非咁樣變化: 高通SnapDragon嗰種chip都因為Apple連帶有進步,而Android tab嗰面向上進化去2-in-1都用埋 (Chrome Book既唔柒版)
5nm A14x好期待
Intel 10nm又唔知用幾耐
其實呢個時間買13999果部13吋Pro 會唔會好傻

雖然知年底會出ARM

但係Apple又話都仲會有Support

主要用FCPX 剪少少自己平時啲旅行 影巴士啲片

當然重點係因為想用番macos

因為用開女友部2014版既Air 已唔太頂得順

得256GB 同埋行FCPX 好lag
未有ARM單野之前,我會形容13"高配為一部好機,只係個入門價位偏高不過佢係值,當時ARM風只係處於鳩吹左幾年既狀態
點知呢一兩個月之後,WWDC突然就咁樣公開roadmap
13"高配雖然有28W TDP CPU package,佢因為唔似16"或者iMac有dGPU,所以好有可能會被一部定位更低既初代ARM MacBook完爆
你主要用既係FCPX令件事更傾向要等,因為FCPX作為Apple親生仔佢係有指標性,Apple係肯撚定會保證響新Macs度行係爆順(optimize好晒)
所以你要考慮係究竟未來呢一年半載用唔用得盡部機
前提追貼少少n記先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞