[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
放mbp 16 inch
i7 / 32gb ram /1tb ssd / r5500m 4gb
有意請留tg
$7000 ok?

Tg: hugo1991
有無保/apple care?
直接開價錢啦
原來dcfever 你開賣2皮
我買翻新機唔好
想請教各位ching
屋企有部枱機但係個位坐得耐做嘢唔方便所以想買部macbook做下啲文書嘢同睇下片 雖然有ipad pro但係都覺得有時file management唔太方便,都係有部laptop方便啲
但係呢家唔知應唔應該等arm機,因為想部機都起碼用到大學幾年呢家諗咗兩個plan
1.平平哋買部翻新19 macbook air,出arm嗰陣再放機換新款
2.買13999嗰隻13-inch macbook pro一直用落去
唔該ching
想問kernel_task 食3百幾% CPU係咪正常?
洗過幾次pram都係咁
macOS version?
kernel_task 300%個陣有咩apps用緊/開緊? 有冇wifi connection?
駁住wifi開remote desktop咋
2020 13‘ 10代i5
係咪parallel desktop? 我都試過 似乎係catalina先有既bug
唔係
普通workspace application來
但係就算我熄咗個app都係幾千% kernel_task
lag到仆街
痴撚線
試吓轉去左面TB3 port叉電
sor記錯,係用右面
左面port叉電有known bug,某種情況下會令到kernel_task唔咩咩原因上到~400%
我以前反而係用右邊叉電出事
試下先
仲諗緊係咪我舊adapter出事
見到Apple對ARM Mac咁強勢有信心搞到我心灰意冷想放走部2020MBA
我覺得第一部arm mac就係用黎取代MBA
返工平時要周圍走, 用開thinkpad(因為公司提供)
主力用office, 開browser 咁, 唔會開vm, 剪片, 打機
屋企得部desktop,
心思思想買部試下玩mac, 其實係咪mac air已經夠玩?
MBA 同 MBP 兩條line 變一條 = macbook
睇吓你想買部Mac有乜用途
無聊望吓Carousell發覺冇乜人賣2020 MBA
但2019之前啲款又勁多但都係冇人買
2020太新未有咁多人放姐
而2019仲擺得係度個啲定價應該幾進取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞