[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
i9既15"散熱效率係衰過16"唔少,不過16"出廠條fan curve係進取過15"
所以對於唔用sensor app睇溫度,只靠聽見風扇開大聲去判斷既人,係會以為16"散熱差

anyway睇Twitch完全唔係細task,「個風扇成日無啦啦勁嘈」係「正常」
唔想響macOS有呢個狀況要買iMac Pro / Mac Pro,或者等ARM Macs出爐
下星期買16吋MACBOOK PRO 希望冇伏
2018 MacBook air 啱啱爆mon之後黑屏
連外接mon都係出黑畫面

如果翻apple整應該要$6000左右
想問問如果要換 應該換2020macbook pro定係等 Arm mac?
平時都係翻學用 主要打code 有時用下AI同PS
唔該哂咁多位
唔該哂巴打先
佢係有畫面輸出 但係得深灰色 入唔到mac os
可以啦! 唔該哂巴打
咁我挨多陣 去到年尾先換機
咁我遲下翻香港再決定換機定整機啦
主要係美國整mon要700usd 但係2020macbook air先799仲要送air pod
咁我不如換機好過
有無師兄知道16 吋 macbook pro 會唔會升10代u 想買番部黎打機
年尾實出
幾耐都值得等 依家買 Mac 抱憾終生
10代u冇乜意思
呢代16吋已經好完美
一陣十代又好似上代15吋咁過熱降頻
Thunderbolt 4出現了

又嚟亂到九彩嘅認線方法

屌你老味 點認啊
我覺得只係差wifi6就完美
其實thunderbolt 同usb-c有咩分別/關係
Search過幾次都唔明
USB 同 thunderbolt 連接位置唔同 thunderbolt 係連去CPU既 pcie 通道 USB 係連去usb controller 所以 thunderbolt 做到好多 usb 做唔到既野 例如egpu 而且反應時間會快D 好似係咁
USBC 係個Port 物理標準
TB 包咗傳輸同Port 標準
其實個亂既程度已經低過上一兩次好多,起碼佢會完全encapsulate TB3/2/1/,又食埋USB4,仲要keep番同一個port無加pin

另外有一句應該關Mac機事
「Thunderbolt 4 will be coming first to Intel's upcoming Tiger Lake processors for notebooks, with separate 8000-series controller chips coming later this year.」
姐係假設ARM Macs一定打算支援TB3的話,衣家只需要等Intel出呢代controller就做到,同埋當然可以開始向TB4進發
衣家嗰部developer kit mini未做TB3係因為隻controller未ready,佢地索性唔俾人搞I/O testing住,搞晒code base先
求救! 部macbook Safari 突然多咗好多唔識嘅帳號同密碼 有啲係銀行帳號 仲要係入到

部機冇借過畀人 iCloud 裝置全部都係自己啲機
可能比人用黎洗黑錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞