[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
咁好似預4k budget 好d
就係睇咗幾個月都好似睇唔到啲咩咁
LG 27UL500
AOC U2790VQ

呢兩隻都係港行三千內既4k IPS
綜合spec見得吓人,係無任何長處姐
LG 27UL500 用緊
呢個價錢幾抵用
有type-C同埋個全角stand應該唔會做三千內(香港)
出面有直接type-C既mon可以三千內都好似無4k
其實嗰位巴打又無講要求咩野,只係掉個budget出黎,我覺得買標準答案LG 27UL600唔駛煩,再加一條type-C to DP線幾十蚊
有冇人上左macos big sur?
我上完後個safari 炒左開唔到
啱啱睇咗 其實都ok
可能買依個
隻AOC U2790VQ其實好奇葩

話說我上幾個月濟留響台灣要做野,就臨時臨急walkin電器舖鳩買一隻mon頂住先,有成堆兩三千台幣既垃圾家用1080,四五千既垃圾入門電莖,全部都最多2k,係響中間無端端有呢隻六千既AOC有4K (折去港紙只係千五蚊左右),我心諗求其買番去就算垃圾色或者好快壞都無所謂啦千五,咁買左番去用落其實你唔係有咩要求的話佢係堅抵的,始終係IPS;我到衣家都仲係唔撚明點樣可以用呢個價賣一隻27" 4k IPS

anyway總之響香港買行貨都好蝕卓吓,同一部mon衣家都仲要接近三千蚊
舊年玩過MacOS beta就決定咗唔會再玩MAC Beta
太多問題
不過嗰隻AOC同埋另一隻Philips一齊用同一隻panel又係做到好平
好似隻panel係熊貓廠,可能產能過剩,係唔知咩原因淨係俾貨佢地兩間去用 (應該係台灣關係)
本來已經諗住入部高配13頂我部2011 air
點知諗諗下睇到aos 16翻新機嗰價好鬼吸引
如果唔係成日攞出街嚟講
係咪16底屌啲?
直頭係
叫Lava Lake
即係跳過i7 最低階16
直上i9嗰部?
覺得i9冇乜意思
限死左最高60w 完全發揮唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞