[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
個ToC基本上係阻到人擺明拍片大龍大鳳咁吹姐
邊阻到d人自己run
個跑分用Rosetta translate
又要低頻過iPad Pro
連慳電core都 disable埋

成堆唔作準嘅嘢如果都有呢個分數真係仲可以點
買咗TSM
830-840單核Geekbench5呢個分已經match到:
2017 MBP13” 高配 / 2016 MBP15” 底配個分

到時初代ARM MBP我估佢地應該再向上提升到個Rosetta分match到甚至高於2019/2020低配,咁樣就可以名正言順做後繼機
好!唔該巴打
已買
依家行初代Rosetta 2都有呢個分,基本上可以肯定之後個drivers再改進啲分數一定會有再上調嘅空間
但係睇個勢ARM MBP應該唔會係好早期就會出現,第一部ARM Mac似係MBA

之前有人話大約估計過A12Z一個performance core大約食2-3W咁上下,如果full speed行盡就大約13-15W前後,啫係依家部MBA個thermal solution嘅max loading咁上下,有機會design rMBA嘅時候已經有預計埋轉ARM呢個process所以先至會設計個咁奇怪嘅無heatpipe design出嚟
mb/mba肯定唔岩用intel u
之前公司有部mb12,伏到PK

我覺得,mba會用arm/而mbp低配唔會升arm
因為如果arm勁過高配mbp,定位會分唔開

只會mba/mbp13都用arm
mbp16 keep intel

imac 升arm之時,可能有得玩加速card
因為RX580 性能遠高過1.4Tf(RX580 5TF)
其實MacBook 12"個design係好正 超輕超簿 如果加返多個usb port同埋keyboard用返scissors 再轉用arm應該可以捲土重來

不過我更加想apple出部2 in 1, 即係一部行到macOS既iPad Pro
個期mac ,apple完全係放棄,唔知想點
mb個設計,cpu max 7W
mba可以15w

如果
mba 13W arm/8/256 $7888
mb 7W arm/8/256 $9888

又會Loop去on9位,大家都係7W,又會太慢
除非

mb 7W arm/8/256 $7888
mba 15W arm/8/256 $9888
Mbp13 25w intel/8/258 $13888

cut左 mbp13低配,
只keep mb/mba高/mbp高
先可以 平/輕/勁
三部分開市埸
暫時我總結晒做個預計:

1) 郭明錤個MBP 13" 同24" iMac 一齊作為先行ARM機個預測我覺得可信度極高,而且有可能用同一粒U
2) 出貨預2020Q4,平時會拉到最後嗰日不過因為聖誕檔,咁好可能係十月 (2016 TouchBar嗰次都係十月)
3) 今次唔牽涉Intel同AMD (iMac 24"只係4k的話應該唔需要dGPU),姐係全部野主要部件都應該唔會拖期
4) 低效過ARM MBP13"既機會遲少少出,一方面係要預時間出粒scale down chip,另一方面可能同iPad Pro整合配件甚至用同一粒chip;未必會用衣家個MBA form因為好有可能係fanless
5) ARM MBP13"勁過Intel高配唔出奇,如果係咁的話高低配根本就唔需要分開,二合一做同一部
6) iMac 32" (頂走27") 同埋MBP16"應該要一年半載後先出,原因係多數要有3rd party dGPU,就算兩粒chip都ready都可能仲會用AMD「卡」,呢方面有多好多野要test (呢一點我鳩估,如果Apple graphic cores夠做的話可以唔用dGPU)
7) Mac Pro我估最後先出到,iMac Pro應該摺
8) 暫時個Rosetta unoptimized benchmark個分係意料中事,只係7W,只用performance core,行emu都夠頂三年前既28W-45W Intel chip single core;呢條數換算去第日真係出既production model係非常非常可觀

照咁睇我諗除非Big Sur之後個roll out好唔順,例如入面有某d framework層面野根本未搞掂,如果唔係就算計晒overhead都應該會令到部ARM MBP勁到喊
我自己公司原本都係想要入幾部MacBook,都係13"高配同16",衣家咁既勢我會等吓先
大長,cut左先
而家,只有16高/低值得買,反正一定夠4-5年內用
arm又未有45w禁強cpu

而mba/mbp13已經死咗,因為5-25w內,arm一定比intel強
亦可以比intel長氣

而家買mbp13唯一好處,就係可以安windows
而家intel amd 啲U 都係某程度嘅SoC 嚟啫,點會玩唔到,只要你唔達標準個位唔係咁啱係孤本得佢一個個位就得

A12X 都係A12Z 閹一粒GPU Core,不過Apple 啲SoC 真係可以閹嘅位相對AMD / intel 咁大粒CPU嘅少,畢竟佢仲有NPU、ISP 之類佔嘅空間仲多

我會覺得Apple 考慮成本角度,高階嘅Mac 學AMD 咁,堆多啲Core 部分去拉高性能,然後共用Uncore 嘅部分,點optimize 都係相信Apple 軟硬一手包辦係會解決到
唔太可能張差U放去手堤上,因為會好食電
佢只會放去appletv/mac mini上
唔係差,係閹
compile個SPEC咪得。大把benchmark可以用
https://www.spec.org/benchmarks.html
geek 個面
大約=mba i3 2020(Low)
就算原生,都唔夠mbp13 2019 Low(4core)
kit 750/2000 vs mbp13 Low 1000/3900
但係以一個高良率個角度去睇,真係有無需要咁做?
Intel個bin法,分i3 i5 i7 i9係預左好大量既接其他人既單而去做,而且個魚身係響中下位

我反而好想知Apple點樣可以兩年內完成個過渡期,當中應該要牽涉咁多部機之間粒U某程度既複合互用
我諗比較有意義既比較真係要等新XCode compile出黎而且同一隻野係之前已經有x86 Mac版既app/bench,行一次native再行一次Rosetta咁就知道大概個penalty factor係幾多

只要有一個約數,對好多人已經足夠預算;當然呢粒A12Z廢過第時production unit粒U幾多無人知
直接當未來arm 13w下,快而家一倍
當arm 1000/3500-4000

intel 25w 1000/3900
mba i3 2020 1005/2016
mba i5 2020 1070/2766
mba i7 2020 1133/2990

即係arm 13w做到intel 25w野,正正就係apple追求用小D電,但行得更快
dGPU我覺得有機會繼續存在
暫時睇落去apple嘅graphics core同AMD比完全係未夠班, 特別係行啲codec/3D modelling/ rendering
對於好多gpu accelerated 嘅 Pro workflow, 好似final cut LR 等等我諗的確需要返一張dGPU去拉高個performance,
a12z你當佢 1.4TF
intel g7 64cu 1.1 TF

你就會明,而家有display個D,重會keep有
原則上AMD根本同Apple一齊用緊台積電7nm去fab
姐係Apple Silicon對比於Intel響造工方面個優勢唔會響對AMD GPU度拎到
anyway以Mac Pro用MPX,macOS支援eGPU,Metal呢以幾方面睇,用AMD GPU起碼中短期內響大iMac同大MBP或以上係需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞