[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
唔得
攞你部imac 換SSD 再戰啦
我都係咁做
我依家間中仲用緊部air 2011 mid
升到頂用High Sierra
用係用到
不過已經追唔上
同埋用上網開部機就開始好嘈
成日見eBay/ 肥花果啲before 2015嘅macbook air 好想買(細個讀書果時又買唔起)
但買番嚟係咪真係完全用唔到(見到有啲仲放2011版)?
又或者有冇得裝番舊OSX?
仲用緊a1370 late 2010 2GB ram
係換咗電/512GB SSD

用patcher行緊Mojave
High Sierra/catalina慢到仆街
我依家間中仲用緊部air 2011 mid
升到頂用High Sierra
用係用到
不過已經追唔上
同埋用上網開多幾個tab就開始好嘈
其他牌子用過就知多鑊氣, 得既我就唔使1部mac 1部thinkpad
公司用過dell, hp, 最後management 屌到反艇轉晒thinkpad
自用唔高要求就買mac, 要win apps 就行parallel / bootcamp 啦
Mojave + HFS+ = dark mode + 爽快

High Sierra + APFS = 又慢又垃圾
2011 mid 已經舊到無得再上
以前我用VAIO幾開心
係續航廢廢地
其實同一條友佢整埋catalina patcher
http://dosdude1.com/catalina/
其他牌子多鑊氣之餘仲要唔夠thinkpad齊port 不過呢兩三年thinkpad都開始cut port兼唔算stable
都係好難搞
不過佢話big sur應該整唔到patcher
尤其是唔support metal嘅顯示卡

佢話之前主要係令os用返OpenGL, 但big sur好似完全唔支援
呢個年代都係tb3/usb-c 行docking 啦
但除左mac 同thinkpad, 早2-3年有咩laptop 有tb3, 更加唔好話係咪full lane

唔好話部機有幾實淨襟用, 用開thinkpad 既, 淨係個鍵盤都令你好難轉其他牌子 (轉番lenovo 你都頂唔順)
student card ok la
macbook pro 15 2018 overheat and overheat
岩岩都用學生價買MBP16” 2.4 i9/64/5600M/1TB
會用bootcamp打機, 係咪可以疊埋心水買2019 16吋了
利申用緊imac, 年尾去讀書要買notebook(唔會屌windows)
咁其實以Catalina鑊氣,另加佢閹32bit呢個考慮,可以講10.14.6可能係舊Mac留低既一個理想最終版本
10.14同10.15比較最大損失係無SideCar姐
我手上有兩部2012 mini同一部MBP13" 2011都會停響10.14.6,做server野同耐唔耐要黎行舊app

其他(Intel)新機我反而估計第時會有需要升上Big Sur,因為到時可能好多app都會因為Universal 2而會大改一次,留響Catalina或更舊有機會用唔到/有衝突
Big Sur之後再跟住可能兩至三個macOS版本應該都會照俾Intel Macs用,尤其係仲未出既尾水Intel iMac之類,咁到時可以照升
而你啱,好多時可能呢堆「舊Mac」係Metal支援會成為個阻力
16"響ARM化之前升級CPU一次仲有可能,不過因為隻5600M個選項無端端俾出黎,意味住就算升都唔會咁快
如果你想衣家都用吓部機幾個月可以即買我覺得
係 就算出arm 起碼都等多代先買啦
都幾年後既事所以而家買16都用幾年
怕貴就買翻新機16標配都抵玩啦
其實佢無ARM呢個煩惱,因為佢要bootcamp去Windows打機
16"如果再出一次CPU升級,我地已經知道Comet Lake 45W係同衣家嗰粒無咩分別
如果佢肯俾多幾千升上5600M,衣家呢部野做電莖laptop係稱職的
有無人升咗big sur 個beta?
初初升完睇到個界面好撚柒
一轉用dark mode 就覺得好撚型棍
其實好多公司仲有用vga冇wifi 你打算跟adapter呢 user又會整唔見
都唔計adpater又貴又易壞 最後焗你要買齊port thinkpad
連八達通都上埋APPLE PAY, ARM版MAC都出埋, 流孚山啲刀手都未出現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞