[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
講開VP9
我琴晚響屋企做野要睇一大堆4K YouTube片,焗用Chrome
用2018 13"高配,開始電量80%,兩個鐘之後macOS見紅出warning話淨番10%... 成個過程部野係熱到辣手
我其實有部iPad Pro做同一樣野應該會仲有60-70%電淨,不過iOS版YouTube app / Safari / Chrome全部只俾人拎最高1080p feed (H.264),隻app仲要block唔柒到廣告...

第時響ARM Mac度個情況會改善幾多真係好容易想像

以衣家隻DTK個Rosetta benchmark,我覺得可以安全地建議所有可以等既人全部唔好買任何Mac住,尤其係MBP 13"同iMac以下用途
唔想推廣VP9
本身自己推緊H.265
最後都係支持返
其實我估佢地係為應付AppleTV嗰面比較重要,因為響home theatre YouTube出唔到4k真係離撚譜,仲有越黎越多HDR同5/6/8k
反而AV1明明應該就有眉目,衣家先開始支援VP9個timing有少少怪
出面傳wwdc本來會公開嘅硬件係Apple tv

Belkin今日出撚左一隻咁樣既Thunderbolt 3 hub (佢話係bus powered dock)
你話如果一隻ARM mini係用AppleTV個殼,咁係咪可以直接坐上去呢隻hub頂合體
高配13”MBP 一出就買咗咁快就收皮

幫老闆買嗰部16”就可以挨到5年

搞到我想放衣家部13”
咁衣家係我鳩估姐
不過無dGPU既Intel Mac用開垃圾Intel iGPU,被ARM Macs直接殺死係好大可能
當然隻高配13"仲係一部好機黎,可以爽爽地用幾年,到三五年後先換ARM MBP到時成個生態仲成熟,唔算咩野損失
係衣家仲未買機響手既人要諗
其實又輕又細又涼真係好正

最大敗筆係得一個usb c....
咁樣諗的確係
到時候唔夠,可以加external gpu
呢一代真慘...
連裝patch上新osx都唔得...

女友部iMac 2017 21.5低配 由high sierra上到mojave兩個世界
當年幾乎買咗
真係衰一個頭同垃圾core M
Butterfly都算
同埋部野係好多地方都成日壞,最大鑊係個type-C port死左就電又叉唔到,救機backup野又限響無電之前做
有無人記得14吋macbook pro 究竟流浮山刀手到先定14吋macbook pro 出先
始終16都有咁想下份量 要拎出街都幾係野
而Gen10粒U效能又唔差 其實冇Air咁快做孤兒仔
唔夠到時再加egpu啦
唯有喺咁處理
我就係買咗16吋頂唔順買返13 吋
典型敗家
還好啦 起碼Apple Resell Value夠高 唔算肉痛

我本身都諗住買16 到最後為咗輕要13
最多唔夠screen estate就side car 部iPad Pro算
有啦
有人出左
我最近都想買Window Laptop,Acer Swift是咪唔錯呀?$6000筆有無推介?
都係嘅
部16" 仲擺咗喺度,慢慢放都未遲
用住部垃圾12"等ARM Mac
我估iMac 32' 會叫做iMac Pro。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞