[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
呢樣野我好彩無遇過
降噪柒好似響衣家定上一個firmware改番好左
打去CS問,未出貨應該得啦
未出貨可以cancel,所以唔會唔俾你join掛
Ram DDRX4 DDR4 會唔會差好遠?
爭好少
反而16”響CPU級數,有dGPU,散熱等等方面係俾到顯著優勢
我都係壞
一次係酒精抹完未乾哂入盒無得叉
一次係一邊叉唔到電兩日
pro 嘅連接(對iphone 同左右配對) 用落衰過airpod
仲有一次係右耳降躁short short 地有噪音
MaxTech會吹到LPDDR4X差好遠
上個月買機,可唔可以用8折補care
同DDR3比或者係 (13"低配)
一樣係DDR4的話就差唔多淨係個clock有分別(而且唔係成正比例)
好似奶左野
有部舊機macbookk諗住洗左機之後扔
我禁錯左DEL左個MACOS
依家得番WINDOW boot唔到去mac
點樣del埋個WINDOW洗晒所有野
部野幾舊? exactly咩野款你知唔知?
如果唔係超舊,可以boot機㩒cmd+R入recovery mode
如果入唔到 (連recovery partition都del埋),可以㩒(shift + ) option + cmd + R入internet recovery
總之入到去之後,你係應該可以用Disk Utility去manage部機所有volume,包括format / del個Windows partition
應該要先入edu store,再響入面搵到獨立AC+既link,再響放入bag之後確定價位有無折過
如果唔係就可以去門市搞,再唔係就打俾CS
可能我唔係日日用,我嗰對真係touch wood無你地咁多災多難
好似奶左野
有部舊機macbookk諗住洗左機之後扔
我禁錯左DEL左個MACOS
依家得番WINDOW boot唔到去mac
點樣del埋個WINDOW洗晒所有野
部野幾舊? exactly咩野款你知唔知?
如果唔係超舊,可以boot機㩒cmd+R入recovery mode
如果入唔到 (連recovery partition都del埋),可以㩒(shift + ) option + cmd + R入internet recovery
總之入到去之後,你係應該可以用Disk Utility去manage部機所有volume,包括format / del個Windows partition

入到啦
頭先真係嚇死
boot左幾次shift op cmd r都入唔到
我一日十幾粒鐘
番屋企試試先
禁左好似唔得
問過cs, 要落鋪問
係咪要出多次學生證?
因為係朋友幫買
想買 mac mini
之後如果想加 ram 有冇邊間腦舖可以代勞
睇過 youtube 自己換好麻煩咁
新macbook air有無得set 3指tap/press做滑鼠中鍵
setting好似唔多覺有?
應該要用BetterTouchTool或者MagicPrefs之類既3rd party app
之後要去System Pref > Privacy > Accessibility 度開
新高登或者灣電嗰種Mac維修舖會做
連工包料都一定唔會到Apple收個價錢一半
放棄仔真係唔等ARM版
不過呢部都ok嘅,有back to school優惠,穩定度又應該會好過第一水ARM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞