[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
最後攞埋,唔洗要64 GB Ram?
唔算經常做data science 運算
砌部機好過啦
你果兩隻game 係notebook玩都唔過癮啦
不過佢背後嘅水喉都幾勁,但份人度叔
今日買咗部mbp 13‘ 2020低配
暫時都未有問題都算幾好用

希望可以用到最少5年
有冇啲咩Type-C 轉接器 介紹?
有無人試過 hand機之後 蓋蓋開番變黑mon 同埋風扇狂轉 ? (MacBook Pro 13 2020)
Apple store
玩就玩到既,不過個人覺得無乜意思,玩到質素都唔會高得去邊
同樣價錢window laptop gpu屌打5條街
同樣價錢砌部機屌打10條街
因為唔少人問iMac所以推一推
Max Tech出片再進一步講

我自己再加:
如果第一二部ARM Macs係MBP 13"低配同埋24" iMac低配的話,佢地個共通點應該係兩者都唔需要dGPU,可以淨用SoC graphic cores搞掂
24"可能係一個4K panel,或者Apple會根據retina個pixel pitch俾一個4k-5k之間既解像度 (但係可以搵邊個同你整custom panel?)
所以27" Intel iMac因為本身效能都頗強同埋隻dGPU要幾勁吓,所以應該會出一次最後Intel版做完全體;姐係唔會更新21.5"
好多人覺得WWDC keynote條片係1個鐘零48分,似乎係臨尾先斬走左12分鐘原本留俾iMac更新既slot
都唔係既,俾多幾千要埋5600M的話,就稱得上係一部gaming laptop架
要5600M先算gaming laptop
咁幫佢上夠64GB啦
一兩部Mac既價錢對medical researcher算咩
(除非砌Mac Pro,姐係上面十四萬嗰條友咁)
thx 坦巴,medical research 個幾萬對佢哋真係無感覺。平時做開都幾百萬起跳研究,都搵返返黎
不過我跟個條友係煩膠,先走上呢度問各位。
多謝晒你哋呀
用ARM既話塊主板可以勁細塊
其他地方堆電
啱啱搵咗陣先發現原來ffmpeg 係冇ARM Version
有部 imac 2015 同 macbook pro 15 2018
可唔可以將部imac 當mon咁用
難保佢嘴裏說不,兩年後見到ARM 有利可圖,一個魯芬急轉彎就即刻掉咗個Arm Windows 出嚟,再叉返隻腳入去Smartphone Market
以Apple 嘅仆街格
我會覺得佢係The lightest / thinnest laptop ever 嘅機會大過 The longest endurance laptop ever
即係佢寧願再Cut 薄啲畀少啲電你都要薄過condom 但賣到鑲金咁貴
部MacBook pro未過保養 開到機 個mon過45度就變黑 天才話換個mon唔洗錢
之後就打黎話底板入水 唔包 要差唔多成皮
底板壞咪乖乖俾錢囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞