[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
Windows ARM化原則上係一定會因為Apple Silicon而加速進行
不過因為十劃都未有一撇,所以Apple唔可以plan/公布任何野
好似早前所謂確定macOS個VM/emu layer做唔到俾Windows / Windows app,咁你可以想像如果第時ARM 版Windows成事,咁當然入面會有MS自己整既emu layer架啦...
咁到時無論bootcamp (Apple寫少少driver),以至VM行ARM版Windows再用入面個emu去行番x86 Windows programs咪得囉
只不過今日無人會俾個咁既commitment,而對Apple黎講,x86 Windows programs compatibility 有係好無就算
ARM 有ffmpeg,例如Raspberry Pi上版本。
十幾年前仲有Sony vaio
Thinkpad資料送中,又易壞,咁都叫無鑊氣
一來平
二來佢哋以前買開IBM,慣咗唔轉

有咩事都係叫it部搞,爛老伏換嘢又好快手
因為公司用開個隻牌子就唔會用其他 IT部唔需要main咁多個牌子 所以唔會比你買其他牌子 2黎thinkpad 係好多人心目中係做開商務市場 support warranty 可能會做得好d

如果自用一定唔會考慮中國牌子
原因唔需要多講
Safari or chrome?
聯想係bios裝後門比人捉到
呢幾日發現部2018年macbook pro 電池好似脹脹地 因為部機平放果陣 放隻手上去打字部機會向前傾小小 部機只係買左一年半度 (2018年10月買)約好左聽日拎去搵藍精靈check 機 但電池寫住仲好正常 個周期只係雙位數 除左摸電要比果1500 會唔會仲有其他費用要比
有一排仲講緊T2 chip會唔會有日將Hackintosh趕盡殺絕,點知最後直頭用自家CPU
No
溫提,換完電記得試撚清楚埋個keyboard, 中撚過伏。屌佢老母要約多次天才
chrome 用google doc/ sheet 係咪會好d
我之前用safari會load
你部機冇32G RAM就唔好用chrome

越用越慢
2年後變化好大啦
洗乜咁急做白老鼠
mbp 13” 多數做文書野 睇下片 得閒剪下自己片咁
$9999好 定 $13999好 或者$9999+16gb ram?
驚貴4000但用唔盡佢既功能
唔考慮mb air
點揀好
本來9999+16gb ram幾好
都係13999啦
有部16吋頂配翻新機(i9 2.4, 32gb ram, 2tb ssd, 5500m 8gb)連apple care+ (until Apr 2023) 有冇興趣?
go golden computer la
around 300~500
仲用緊a1370 late 2010 2GB ram
係換咗電/512GB SSD

用patcher行緊Mojave
High Sierra/catalina慢到仆街
why not? 等得成熟黎部機都差不多換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞