[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
有無自己加爆RAM? 要插6或者12條先用足6-channel
我本身都心諗呢個post就算有Mac Pro用家都應該係業務用所以唔可以影相,點知真係有人家用都買

講真成條Mac lineup,部Mac Pro係好難完全ARM化
CPU嗰part可能可以幾年內做到 (Apple暗示兩年transition唔知包唔包Mac Pro),始終個底板預俾Xeon個die既surface area係幾大,個passive heatsink又夠肥,呢度對比MacBook Pro同iMac係有相對多空間俾Apple狂掉cores入去做一塊大chip
但係PCI卡嗰面我估佢地短期內要照用AMD
原來又合作返
不過amd以前都告過幾間公司(有MTK)侵犯專利(好似告入左)
係咪真係有公司會買mac pro for business 個用途係咩
你睇吓呢個summary,佢個唔止嗰個新mode,而係改撚晒以前有既bootloader / EFI既sequence
http://www.iphonehacks.com/2020/06/apple-silicon-macs-enhanced-new-macos-recovery.html
我唔明佢係Silicon ARM Mac,咁點解又可以行到舊macOS同Kext?
我理解佢係講緊第時,係限於ARM macOS
例如macOS 11.0係2021出,11.1係2022年出
你買部2022年既MBP,跟機已裝11.1,以呢幾年Intel Macs (行EFI)呢部機係唔可以boot番去11.0,不過佢衣家俾呢隻mode就俾你咁做
個point我估係預備第時隻Mac出廠係一個俾dumb consumer既default mode,而佢又留番一個俾(pro) user「jailbreak」變做一個open platform既空間
如果係咁,無理由唔講清楚,佢而家講明Any Version。

https://developer.apple.com/videos/play/wwdc2020/10686
15:38開始講。
繼續用AMD機會好大,Mac Pro,iMac (Pro),同埋eGPU方面既支援都好明顯係預左同AMD有長期合作
而N記高層就因為同Apple高層有牙齒印而應該永久無偈傾

響MacBook Pro或以下既款,因為發熱同耗電考慮,Apple係一定傾向用SoC graphic cores為主
我預佢可能16"都會有SoC GPU版,另加option係有AMD dGPU (大概係2012-2015 15" retina咁,底配得Intel Iris)
iOS既window management太過無自由
當然如果隻iPad有KB,而你用慣cmd+tab的話已經好好多,不過都係無macOS windowing咁多玩法,都唔好計埋Mission Control同埋Spaces

所以第一部ARM MacBook出爐嗰時會解答一個幾大既疑問:究竟Apple係咪打算iPad Pro同MacBook整合? 現時個Big Sur未可以直接響iPad Pro度行,不過個GUI有好多線索係暗示會有touch input
佢話「any version of macOS signed by Apple」,前題係佢地有sign (當然唔會sign unsupported x86 versions)
之後「this will allow future macOS to continue booting older versions」,呢句個older可以係由11.0開始計

其實呢度無咩野混亂,ARM Macs根本就唔鳩可能boot x86 macOS,所以佢唔需要講清楚
啱先John Gruber訪問 Craig Federighi 話唔會merge iPad同Mac

https://youtu.be/Hg9F1Qjv3iU
或者用Intel GPU
ARM果粒GPU都係自研
自己整個咪得
買magic keyboard stronghold多一牌
長遠Apple應該係要自己整GPU,不過要同一時間fulfill咁多個唔同TDP既SoC package都已經好難,就算預佢地一早關埋門幾年前開始研發Macs用既CPU,GPU嗰面其實係無咁urgent,因為唔需要同system有太大integration,而且市面有可以合作而唔係不思進取既AMD
佢個意思我諗係回應番好多Mac用家驚個Mac platform會被iOS取代個擔憂
但係咁唔代表macOS / iPadOS兩者唔會有一定成份既重疊,呢一點響UI同埋tech呢幾年都實現左 (eg. Big Sur UI iOS化;iPad Pro有KB+trackpad)

尤其係ARM Macs多數會有新form factor,到時隻MacBook (Pro)如果再拎多少少iPad既設計,咁兩者之間條線係會再細
我估為咗有個分野
Mac打死都唔落touch,頂多trackpad support Apple Pencil
iPad就繼續唔會俾咁多RAM

反而之前傳又話iPadOS14強化Sidecar又冇咗回事
唔想將兩個Market merge埋一齊
始終都幾多User兩部機都有
intel iGPU廢都係apple轉ARM嘅原因之一

Metal api benchmark:
MBP 13 打爆 intel Iris Plus得 6千分
iPad Pro 11 嘅A12Z 係1萬分
iPad pro可以15w唔降頻
Intel
唔想等 back to school
想直接用教育價
依家買MacBook pro 16會否on9?
https://appleinsider.com/articles/20/06/23/iphones-ipads-can-now-stream-4k-youtube-videos-in-ios-14
iPhones, iPads can now stream 4K YouTube videos in iOS 14
前幾日既料黎,太多新聞所以miss撚左
iOS 14支援VP9,姐係YouTube可以用app或者Safari原生播4k+
咁係意味住Apple TV都會做到,而日後ARM Macs起碼可以經Catalyst行iOS版YouTube app做到 (anyway,YouTube好可能會出ARM Mac native app)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞