[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
差500我就返apple換了
當買多90日保養
MacBook Pro睇唔到YOUTUBE點搞
2012 retina或之後都建議搵Apple算,因為佢開始唔係一大舊碗池過,而係六塊或以上而且多數牽涉膠水
好唔該晒
*開始唔係一大舊池過
升左BUG SUR有VP9解碼應該冇咁熱
可以用Macs Fan Control或者iStat Menus特登響睇片嗰時風扇全開
CPU package溫度可以壓去50度上下
不過代價係極撚大聲,會好煩
現存Mac款要去到iMac先會開始唔會做少少野就著晒風扇/勁熱
第時轉晒去ARM CPU就係為左根治呢個(Intel)問題
macbook AIR 日常100度嫁啦
Store既demo機你裝唔到Chrome去試播YouTube 4k架,係要開FCPX去亂搞effects先見到部野chok

Air i3插4k mon我估基本用係唔會有問題
但係你開始真係做野的話就乎件事,performance空間係有限
不過只係load野慢,係去到強行播片之類先會見chok
標準答案:
用Chrome做YouTube專用browser
你未過保可以繼續同佢理論
去門市就搵阿ger
或者用電話就CS升tier
總之企硬水紙根本證明唔到有入水,而且45度問題唔似底板關事
無線speaker好難無delay,尤其係佢用AirPlay唔係舊version BlueTooth咁低bandwidth
如果你響Mac係用黎同播片同步的話,要搵個player有選項俾你+-delay,例如VLC
用左新電腦幾日,呢個(Intel)問題真係完全根治
turbo boost太頻密
用safari睇netflix就一時時有delay
其實除左5k iMac睇4k之外

其他Mac有需要用Chrome睇Youtube咩?
我從來都係睇1080p
唔太care畫質同埋慳電好多
非常好嘅問題但係大部份人都係唔願意接受野就照舊

明知個Chrome有問題仲要用係跟住喺度呱呱叫,咁你咪用firefox囉一係用Safari囉喺度鳩叫又喺度嘥時間
YouTube因為要慳bandwidth,所以壓縮係好進取,令到畫質好有限,尤其係條片動作多嗰陣
咁用家睇嗰時就算隻mon唔足4K,甚至只係1920x1080,你都可以特登搵有4K既YouTube片,揀4K條feed,就算down-sample番去1080p你都可以即時見到個畫質有分別
咁MacBook Pro全部都係QHD 2K (2560x1440)以上,姐係1080同UHD 4k之間,長期叫Chrome播4K feed係會拎到個畫質係suppose會好過停響1080
呢個亦係點解(之前幾年)叫人唔好用Safari播YouTube,你係永久限響1080p;呢個狀態當然會因為Big Sur同ARM Macs會改變
本身用緊2014mba 跟機有條extension cable(下圖)
上面寫住3A 250V~

最近買左mbp
原來佢跟機無呢條野 佢跟機粒3腳頭就寫2.5A 250Vac
想問係咪可以照插
你試過chorme播4k?
見到carxxx個二手網賣全新macbook pro 2020
官方$16999 賣$8000
用佢圖片個serial number係check到有保,
想知道賣家用咩方法呃人?

咁代表條線個負荷高過隻牛拎電上限
(掉轉先唔得,例如新Mac Pro係唔可以插普通得3A/5A既電線)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞