[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
問啲低能問題 以前啲人話imac開excel/ pdf 會亂碼/ save完 MS system開會走哂位
依家仲會唔會咁
點都會有啲
你唔知對方會用咩版本office
Windows同Windows之間都走位啦屌,唔好提cross platform會點
根鳩本成套MS Office都完全無一個layout consistency既概念,佢一路都係一堆data management / sharing既suite黎
認真處理layout係唔可以用MS產品
我都想問低能問題
如果我依家買intel mac,係咪代表兩年後就唔再support?
部mac準備收皮要換
將所有一體化既產品都SoC埋GPU好明顯係一個理想既結果
呢方面我都預計過,之前有響post提話如果Apple有信心,佢地的確應該將16" MBP同埋iMac都用埋SoC graphic cores(大概iGPU咁),而響頂配/iMac Pro先俾dGPU選項
就算自家GPU都可以係off chip,尤其係講到Mac Pro的話就有埋PCIe卡/MPX系統
響iPad Pro 2018 / 2020粒A12X/Z度可以見到,因為有埋type-C出mon,佢都manage到4k 60Hz (雖然mirroring會響內置損失120Hz ProMotion),由此可見iMac 24"如果4-5K解像的話就算照用A12都係可以輕易應付
咁當然到時ARM Macs係會用勁好多既chip同埋graphic cores,到時多出黎既力可以用去application GPU task度,甚至玩埋compute
23/6 買唔知補唔補得
Apple慣例係自己會保證一款Mac機最後發售日五年之內都仲俾裝新版OS同埋出security update
不過因為今次涉及轉平台,件事就變到要計算埋3rd party developer
例如你有用一隻app,佢就算肯用人力物力上ARM,你都可以預期佢地會逐漸放棄支援舊既Intel Mac,甚至出新ver唔預Intel Mac用
所以具體Intel Macs個可用年期係好難一概而論,所以一個最保險既做法係等到ARM Macs出爐先all in,不過呢度會有另一種風險,就係頭一段時間ARM Macs個支援程度係未成熟
https://9to5mac.com/2020/07/10/apple-silicon-macbook-pro/

Kuo話第四季會出ARM 13吋MBP
同埋冬季尾春天頭之間會出MBA,應該係出年3月左右
佢話因為轉自家製U所以MBA可以賣得再平過999美金,但唔知會唔會

14吋MBP最快出年年中出,但可能喺之前再出up多次13吋粒U

16吋就只係講2021出
唔會長插既話
battery life management 正常由佢著定熄左佢好
邊用邊差好似要好耐
google完見到有人試過
0-100要3個半鐘熄機差就2粒鐘
我覺得如果你唔係要差完要即刻拎出街其實冇乜所謂
windows 當年吹到上天
可惜吹完就算,後期支援好差,變得慢慢消耗晒DEV耐性
最後自己CUT埋
APPLE有資源亦都對DEV支援好,呢樣真係唔擔心
依家都係擔心性能問題只要16吋ARM性能同INTEL差唔多就得啦
如果14"係必定全新機殼「design language」而且用miniLED的話,咁應該唔會趕到2020年內出俾ARM用
而ARM MacBook(Pro)一定要盡快出呢個前題無人有異議,咁好大可能好似佢講,年尾第一部ARM MBP就會源用衣家2020 13"高配個form,咁樣可以減低潛在問題風險

反而比較唔同既approach會出現響iMac度:
會照出多起碼一水Intel,源用舊27"機殼,而到用ARM嗰時就同時間出埋個新design language?

anyway衣家咁睇就好似我地之前個研判,16"雖然遲早會被ARM版SM,不過因為好耐都未會出爐,而考慮到Apple似乎唔打算再出多一轉Intel更新,所以衣家買16"用住先可能係最唔蝕既方針,用到可以換ARM嗰時就可以睇實黎食
以蘋狗作風,如果唔係肯定會完爆intel有突的話,佢地係唔會貿然咁大動作轉平台捉蟲入屎忽
對devs有支援係一件事,不過起步嗰個中轉期一定會有唔少痛苦的,首當其沖係driver,連好撚普通既mouse KB printer都可以食晒屎,跟住到有專門要求如audio interface呢d係可以永世上唔到ARM
以graphic cores取代GPU亦需要響OS/code底幾個層面做唔少野
所以個擔心係好實在既時間問題,唔係純粹靠Apple Silicon大大力就可以好快解決到
driver果啲應該問題唔大
IPAD 都用到 MAC就冇問題啦
消費者唔睇太深入,技術層面既野APPLE應該解決晒先出
唔會比第一炮就轉換平台失敗既
driver問題前題係要本身個hardware既dev肯寫
iPad嗰面用到好可能係有人已經寫左,或者件野係用OS library唔需要額外野 (例如隻mic係淨用CoreAudio)
不過例如Wacom tablet呢類一定要有專門driver既配件係好危,就算Wacom肯寫佢都可能會cut off某一年之前既舊款產品就唔再支援
只要帶到條屍俾佢地,AC+係$2299換機
14吋如果同傳聞一樣係2021年中先出
咁點解仲要咁趕出13吋ARM
10 gen先出冇耐
17號買都得
有冇巴打知道點整走個箭嘴
2018 15吋 i7
室溫使用有時會降頻降到0.8GHz
已經用風扇底座
降頻既時候 cpu 溫度得80幾度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞