[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
粒A12Z應該用緊5-8W
另外有人對照番iPad Pro 2020 (都係A12Z) 行iOS個GeekBench分,計埋down clock個成份,單核對比衣家DTK響Rosetta行x86 Geekbench個penalty delta大概係30%,以translation黎講係一個頗可觀既數字
咁仲有,我見有人講[唔個響咩source)A13對比A12係有20% jump
姐係假設ARM MBP 13”用A13再scale去10-16W,仲要加core,行native code可能係講緊衣家再乘兩三倍喎...
mbp13一話arm化,已經判咗死刑
得16可以玩多2年先有update

最慘係apple冇road map冇路捉
你唔會知佢幾時出arm latop

而家死機個批,可以企係到
A12z係兩年前嘅設計,Apple Silicon應該會比較高效能。Geek個benchmark其實重點係Rosetta2,唔係ARM hardware。

如果A12z native Geekbench係1100+ (iPad Pro)

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/search?q=a12z
apple係ipad用的cpu一向hea出
只係iphone用cpu先會出盡力

我就打算人mbp13低配 or mbp16高配
而家睇定啲先,唔急
反正只係用嚟上銀行,打exel
我部MBP係公司機,upgrade唔係我俾錢我無乜所謂,其實唔換都得。反而屋企部iMac 27" 2011今年High Sierra到期逼住要換,但我又唔想買Intel。買咗Intel應該用唔到9年。
imac完全係hea出
27寸mon
9900k 老舊8core
rx580
冇10G lan
集全部缺點在一身
等update吧

利申,財力只夠imac 頂配 or mbp其中一部
最後決定mbp+外置mon
暫時我總結晒做個預計:

1) 郭明錤個MBP 13" 同24" iMac 一齊作為先行ARM機個預測我覺得可信度極高,而且有可能用同一粒U

8) 暫時個Rosetta unoptimized benchmark個分係意料中事,只係7W,只用performance core,行emu都夠頂三年前既28W-45W Intel chip single core;呢條數換算去第日真係出既production model係非常非常可觀

Mark Gurman係有話過有粒based on A14嘅12核U
8高效4節能

如果同時放喺MBP同iMac,應該iMac頻率可以再高MBP一截

另外有3粒ARM U係based on A15
咁樣嘅話可以想像肯定一粒係俾16吋
剩低可能係傳聞32吋iMac,同埋忽然冇咗影嘅14吋MBP

Mac mini同MBA應該唔會用到新U,好似iPad Air同iPad mini咁樣食二手飯用iPhone CPU都未定
https://www.macrumors.com/2020/06/29/apple-rosetta-2-a12z-beats-surface-pro-x/
Apple's A12Z Under Rosetta Outperforms Microsoft's Native Arm-Based Surface Pro X
Surface Pro X真係要揾窿捐
部spx根本atom機級數
然後粒殘廢版a12z都已經跑贏曬啲core-m
屌咩,iMac完全無份出4k HDR (應該因為無T2硬解HEVC)

另一方面: Apple has also enabled the VP9 codec for apps on iOS 14 and tvOS 14, which allows users to watch 4K HDR videos on YouTube for the first time, but Safari 14 is yet to get this codec.

Intel版macOS如果結果唔放VP9只俾ARM版,呢個會係孤兒仔化頭一炮...
唔太認同 iPad CPU 係 hea 出,一開頭 iPad CPU 最主要係 clock 快啲、同加強 GPU

A8x, A9x, A12x 三粒同 non-X 接近同期出的 iPad CPU, 都明顯比 non-X 勁唔少

至於 A10x, 就因為只係早過 A11 幾個月而架構停喺 A10果代,就出現單核輸但 multi-core 同 GPU 依然有優勢

之但係 A12Z, 就有啲似 iPad 3 (第一代 retina)咁,似係一部 update 少少頂住先的 transition 機。當然亦唔排除係因為要預留多啲效能提升的空間,去令人覺得來緊的 ARM Mac 好勁,因為 A12X/Z 已經同好多 MacBook 效能接近,
netflix 4k要hdcp
唔一定係硬解事

2年前既A12Z都有
65W I3 MAC MINI水平
INTEL
年底果粒同級I5冇問題啦

https://support.apple.com/en-us/HT210980
呢個4K HDR支援表係100% match晒有T2既Macs
2016-2017 MBP得粒T1,應該做唔到HEVC硬解所以無份
而iMac係仲未有任何T系chip
1)cpu夠力解4k,所以 t1/t2冇所謂
如果一定要硬解,imac rx580已經可以解到

2)netflix 4k好重視hdcp,所以web ver冇4k
app先會有(windows)

3)mac 個mon, support hdr?
如果唔關HEVC硬解事,咁HDCP 2.2 output個可能性係somehow同T2掛鉤?

iMac 2017-2019隻mon係8bit FRC 500 peak nits DCI-P3 ~95%,原則上只係VESA HDR400至600之間,不過同一個mon響iMac Pro又俾出?
成件事個限制似係同有無T2同步
我冇imac
有個D可以直接安個win10+netflix app就知乜事

apple好多野係硬件可以,但軟件lock死
我淨係想搵到一個解釋,點解要有T2既Macs先俾響macOS狀態解放HDCP2.2,如果係software層面的話
Bootcamp Win10+Edge一路都播到4K Netflix,不過*聽人講*一用外置mon就有阻濟(可能係關外接HDMI/DP個HDCP handshake事,尤其係MBP iMac要用dock/hub/dongle)
如果同T2 chip有關
MBA唔support又講唔埋
而Mac Pro冇mon都support
或者有兩個criteria要一齊符合:
1) DRM,用T2去控制
2) GPU唔可以太廢,MBA可能連1080p 10-bit都搞唔掂
咪住;
2020 MBA已經用10th gen粒G7,同2020 MBP13"高配齊頭(支援tech方面),跑分好過2018-2019 MBP,咁姐係唔關GPU力事
OK個MBA內置mon得sRGB,完全同闊色拉唔上關係;不過好似你講,Mac Pro同mini都無mon照俾出又係咩意思?
痴線真係亂撚到... 完全無路捉
我部mba 有apple Care plus , 入左水只要$2299 全包
其實嗰條support list只係講support HDR而唔係4K
而Kaby Lake開始原生support HEVC
理論上2017機都應該support 4K硬解
T2可能只係負責HDR
但MacBook Air依然係講唔埋
可能係會長期煎蛋播4K Netflix 所以唔support

但其實應該係Apple自己鍾意定乜就乜
亦可能個article出嗰時仲係2019年,未出2020 既MBA同MBP,你見MBP嗰項係寫「2018 & 2019」,唔係「2018 or later」
不過咁都解釋唔到MBA 2018同2019完全無份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞