[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
咁究竟佢本身用開咩野OS同咩機姐
無可能由白紙一張跳入去打爆MBP16”架理論上
我覺得ros有排都未support ARM
如果mbp13 trade in換mbp16
用5500M 8GB玩cities skylines/ETS2果啲夠唔夠頂?
假設ram照舊16GB、配512/1T SSD
我都係咁諗
我都覺得arm game依家開始由起步轉成熟,係arm Mac增強gaming嘅契機

有office有adobe對我嚟講好夠用
我見佢office 有部i Mac 27” ,spec就真係唔消楚
我都唔知,可能部5-6年掛?
佢話想要部攞得出去medical conference
arm gaming最緊要係跨平台,即係iPhone/iPad可以喺街玩到,同時用Mac玩緊嗰時又可以用iPhone/iPad做touch screen互動/控制器

依家console同pc統一晒用x86,xboxSX同win10又統一api用dx12 ult,Apple個Metal喺x86好難再發圍,轉跑道去arm反而仲多機會

終於chok 到佢講話呢部野!
真係好有錢
唔係imac pro咪算平
但同我講話得閒會玩simulations
仲可以頂得順,我服左佢
呢方面我無認識
我都唔明醫學院既人點諗野
佢哋真心可以想要幾多錢就有幾多錢
佢想問埋 i9(5GHz)/32/5600M /2TB 用唔用到5-6年
你叫佢應該驚5-6年後冇人搞Intel軟件
即係想用耐啲,就叫佢咪鬼買16
夠就實夠
與其比咁高premium打爆部機捱5年捱水尾 可以買部夠用嘅16”捱3/4年先 第到班白老鼠同developer試曬fix曬啲問題 到時再考慮換新一代macbook pro
依家mbp16個隻keyboard係咪易壞個隻
ARM mac 好似話唔會support bootcamp
麻煩晒各位巴打
醫學院老屎窟好煩
經常都要用最低成本做最高效益野
完全唔願意比高價錢買其他野
我都唔明佢哋有個大水喉都唔放少少買嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞