[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
ARM版機有無可能會配獨立顯示卡?
只要搞PCIe lane出黎就可以,當然要OS level同vendor夾寫driver(假設唔係Apple自己做埋dGPU)
衣家iPhone同iPad已經用緊NVMe,牽涉PCIe
A12Z + 5600M

不過都要等軟件同遊戲商支援先有發揮空間
好似IPAD咁再開一粒MAC專用A14 Silicon
Craig講過一定唔會ship A12Z Mac
而且仲話DTK用A12Z係想show比人睇"What they can do when we are not even trying"
即係imply左實際用既cpu好大機會noticeably 勁過A12Z
話晒A12系列已經兩年前產物
如果好唔過同牙膏廠有乜分別

上次PPC轉Intel嗰部developer kit係用一粒垃圾Pentium 4
而之後真係ship既Mac Pro已經用Woodcrest Xeon
連MacBook都已經用CoreDuo

今次如果成正比咁睇,A12Z已經可以比較13" MBP個出力的話(根據唔準確既Geekbench),到時可能底配ARM MacBook (Pro)已經會用一粒A系chip個出力係衣家13"低配150%-200% (郭明錤有提過呢個估算)

至於dGPU,有個考慮係因為Apple響iPhone iPad個SoC玩法已經用graphic cores,可以預見第時所有一體化既Mac機都會盡量咁做 (MBA / MBP / iMac)
係去到Mac Pro呢個form先有需要用PCIe slot再向外伸展,或者上面堆款用eGPU,不過so far響個mini developer kit係無TB3所以未有得test呢樣
衣家好多人估計到時可能第一部ARM Mac已經會直上USB4,咁就唔需要Intel licensed controller都已經可以用番(大部分) Thunderbolt 1-3既外接配件
如果冇USB4又冇TB3既話apple前幾年力推TB3既努力就完全白費
所以除左第時會加USB4,我諗唔到任何情況可以解釋部DTK唔裝TB3
如果第時有TB3,咁隻DTK無TB3呢幾個月developers無得test? 半年內出ARM MBP同iMac喇喎
如果第時無TB3,又無USB4只有type-C USB 3.1 gen 1/2,咁樣成套ARM Macs個I/O潛力係仲低過2016初代TouchBar MBP,即時令到想轉上ARM既人又多個理由抽頭
仲會減少apple既暴利配件收入
就到 等國安法一過就接替
等睇ARM超越INTEL
INTEL除左加大TDP好似冇乜招數
淨係追近但發熱少一半已經好掂
依家最唔抵買係13 吋高配 個mon 無好似16吋咁upgrade 過 第一部arm mac又好大機會係13吋

不過如果對arm 無信心其實依家買係最後機會
起碼仲可以用3 5 年
高配始終用十代U又雙風扇,而標配已經16GB 512GB多數人夠用,所以就算ARM出成點都唔會令高配變得太差
反而低配就好明顯係等被ARM版取代,特登用八代唔上十代,port又得兩個
收到晒,多謝你地意見
想問多句:翻新機仲有冇得加Apple care +, 如果有值唔值得加,同埋喺carousell搵到啲used mbp16 有Apple care+嗰啲屌唔屌得過
見好多都賣17000左右好想屌
官方翻新機可以網上搞AC+
外間收二手包AC你可以問賣家拎serial number之後上官網check保養期
明白晒
直接Tim Cook 刀法
由Mac CPU 開始,將良率差嘅閹做iPad Pro、iPad Air 系列嘅CPU

高階嘅就堆核堆CPU
都係嗰句,OS 同Hardware 都掌握喺Apple 手上,要搞掂排Task 調用CPU 嘅Logic,Apple 自然有方法解決
Developers 收到部mac mini
LM等睇跑分
SoC應該唔可以咁玩,因為具體個成品需要既subsystem野都已經要預左響粒U度,姐係除非佢全條生產線去到設計都已經做到modular / scalable,如果唔係唔同機種既SoC係唔應該可以互換

而且台積電7-5nm製程係良率好高
外間估計近兩三年Apple A系chip良率做到80-90%
根本無ARM code based既benchmark tool
當然用Rosetta 2去行各式x86舊apps已經會有好多指標性
anyway有好多野需要班友慢慢發掘
其實Apple T&C 寫到明唔准跑分 影相 拍片 拆開 Review etc除非Apple書面批准
原來係咁
請問istat menus係咪只有天氣係玩subscribe
個程式11.99USD係買斷制?下載左試用覺得好正想直接買

不過記住要用佢自己官網download版先有齊功能
AppStore版因為Apple唔俾系統權限所以閹走左sensor同風扇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞