[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
輕便和耐用
如果要window機我只會買返thinkpad, 睇價錢其實都要一皮以上, 好似和mac價錢唔差太遠
蝶式係分水嶺
2020 MBA,2020 MBP,16"呢三隻,就算有ARM響面前,第時都唔會食屎食得太多
其實條touchbar係咪好易壞
https://forums.macrumors.com/threads/unreleased-imac-with-10-core-comet-lake-s-chip-and-radeon-pro-5300-gpu-shows-up-in-geekbench.2243969/
Unreleased iMac With 10-Core Comet Lake-S Chip and Radeon Pro 5300 GPU Shows Up in Geekbench
The machine features Intel's 3.6GHz Core i9-10910 chip with 10 CPU cores, 20 threads, a 20MB L3 cache, and 4.7GHz Turbo Boost, a successor to the Core i9 chip found in the current high-end 27-inch iMac

最後一水Intel iMac (27”)
i9-10910 3.6GHz base, 4.7GHz turbo, OC版10900, 95W TDP
AMD 5300, desktop版5300M (呢個可能係標配,未係BTO頂配)
如果i9 base都係5300

咁i5粒GPU咪
Carousell啲人講價更進取
屌出聲 部mbp依家先嚟入水壞左 3成機會整到
整唔返都唔知買邊部好
我有2020 MBA可放
個組合係有d怪
粒U似係頂配再BTO打爆
但係隻5300似係平時擺響21.5" / 27"底配嗰粒

機殼大致上應該同2019一樣,係唔知堆port會唔會改一改
如果可以加到四個TB3,ethernet俾10Gbe option
咁作為尾水Intel機係有少少價值可以買
10900K好似135W? 呢粒唔係K不過OC少少,可能package係95W
BTO要俾人由RDNA1升去2
唔改機殼應該一定仲用一隻風扇,可能真係關散熱事
因為記憶中iMac 27"已經連續幾年用300W既火牛

Mac Pro加左W5500X BTO
你地覺得16吋大唔大機會有10代煙條?
定係直接變ARM
但10代i7/i9係咪淨係得14nm++++++?
即係可以理解2019 年16吋喺變ARM 之都唔會有大變動?
唔改散熱最後同9代一鳩樣
點解仲要換U
10980HK唔係45W
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞