[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
宜家買mbp好鬼矛盾
想買部16剪片
買intel驚過兩年後悔
等arm又要做白老鼠
反而輕度用家唔駛諗直接arm 冇問題
arm 點連graphics card? blender premiere 唔再用gpu accelerate?
iMac late 2013留名
個display開始有啲毛病,好想換機

但係又驚由10.9直接過渡去ARM iMac+11.0會有問題出現
SoC,姐係響粒chip已經有graphic core
你可以理解做iGPU既一種
響一部iPad Pro做到唔差既graphic performance都係咁做
當然如果要scale上去MacBook Pro以至iMac,要同dGPU比較的話,Apple仲未講會用咩野approach
可以係照舊用一塊/一粒現成既3rd party GPU (AMD)
亦可以自家chip開多條線做埋dGPU(呢個短期內唔似會做到)
Soc pcie 連 amd 邊有arm driver, 定係直頭棄埋amd
以Apple同AMD個關係,由頭寫driver唔係唔可能
不過我傾向相信Apple會打算自己做埋GPU
以兩年過渡期去睇,如果Mac Pro可以兩年後CPU已轉ARM,我會好意外連埋GPU都轉埋,嗰隻VEGA II同任何Apple做開既野都有好大距離 (事實上粒Xeon都係,不過可以想像A系chip係追到)
所以咩野都有可能,要慢慢觀察
求屌醒
LM等睇第一代ARM天價
逼鳩你換機/等多一兩年

仲記得當年第一部MacBook Air
migration / TM restore跳過咁多代OS好大可能會有問題
你有心理準備要手動搬野
日本用ARM CPU 堆咗部超級電腦出嚟
用事實證明ARM 性能唔係咁差
好彩之前有留低Sierra個dmg係度
到真係換機可能都要上一上先再過渡,或者直接上到Mojave
咁不如拉埋AWS Ampere去講;嗰d都係例子不過個scale唔係Apple條Mac lineup需要挑戰既地方
尤其係iMac (Pro)以至Mac Pro,可以當係傳統workstation個定位,呢度ARM係未有踏入過既領域
所以成件事唔係問ARM作為「平台」差唔差,呢個問題根本已經有答案;真正要令各個唔同form factor既Mac可以轉去ARM係有好多個別既engineering難關要過,而Apple打算自己in-house搞晒
長遠我估佢地最狼都要同衣家堆Mac比較係同價,或者直程要平d
當然頭淡湯係可以收貴d,但係咁又會俾一個幾差既信息
任何人既然要衣家用機就早買早享受
就算拖到佢出第一部ARM MacBook,部野都多數未會一步到位取代衣家呢部16"
記住唔止係硬件,係要計晒OS同apps成件事,x86 mac apps係一個成熟既pool,反而ARM嗰面根本係開墾西部咁樣
你睇吓Big Sur個beta,GUI有超多bug,known issues個表係超長,講緊仲響x86 Macs度行都已經咁
人類總要重複同樣的錯誤

我又未睇坦巴comment就up左上bigsur
Ching 你都好心急
啲風向吹到咁大Intel陀衰家咁,大家覺得轉咗Arm會唔會減價先?
好想知MS Windows同ARM之間嘅十卜會做成點,會唔會最後因為係Arm cpu,行windows時反而好多software/ game唔支援
要問Apple
Apple次次轉新嘢都係一個好好嘅加價理由

利申用Intel嘢冇咩投訴,但新嘢一試無妨
近年蘋果有咩唔係禁住我地部User黎搶
Adopter 唔俾自己加RAM換SSD
再唔係D有護氣既Keyboard
跟住出唔同價位既機打散唔同segment
真係唔係幾睇到蘋果要減價既理由
到時又係D RAM D SSD度屈鳩大家錢
加價就有份
將現有ipad pro wifi個spec比較macbook pro 13"係差唔多價錢

換左做自家野,話有各種進化
仲唔加價拉番高個profit margin咩
但講到Intel出U又慢又廢又貴,自家嘢好啲個cost低啲,但最後又加價
呢度個討論應該冇乜提過價錢
最多都係Intel vs AMD
Apple嘢預咗唔會平
想問下ARM 會對音樂類型用家有咩影響???
因為我平時淨係會用部Imac 寫譜 錄音 ( Guitar pro 同Logic pro X)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞