[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
1)佢想full speed穩定
你如果冇電池,淨火牛,apple唔會比full speed你

2)想賺錢,人人8年先換,佢乞米
就算Dell/panasonic/lenovo 2012已經有得set電池保護app
佢禁多年都冇出

用就用,唔用就過主
MACBOOK換電好貴
唔好叉輪廚 教主
教主有份留低,(2011年走)
ipad/iphone/2012 mbp rt全部都係電池用大量膠水

mbp有dvd rom個代,係最後比你diy一代
換機都值得換先得
每代得5~10%提升 真係幾年換一次先FEEL到係新機
MAC機換模具又係幾年一代真係好難換機
又賣咁鬼貴 盡量都想用耐啲
佢曾經好用心
只係iphone賺太多
mac你睇吓mac pro,由G4-G5->intel->垃圾桶->芝士刨,G5打後完全棄置Play
mba,粒粒mon左1x年

mbp tb已經係最大改變(唔好理好定唔好),TB3+usb-C
只係冇人估到usb-A重係主流

我唔貪心,比番sd card reader,同wifi6我收貨
我唔求Lan port
暫時都仲未有任何問題,但係試過冇開機淨係待機都hang機😂無啦啦琴埋個蓋都有重新開機嘅聲
你個$3000換完,
geek係728/7043
cpu性能=mbp16 high
imac i9 1243/8285

mac比pc hedt放星好耐,
amd 64core快到intel無還手之力
只係你用FCPX玩黑果又煩,又唔止$3000
而家你換完唔知幾時死(始终年代久遠)
你認為值得就去馬
你本身係底配CPU?
RAM咁平,呢度換就一定
SSD就睇你係唔夠位定係嫌慢,外插TB2可以拎到唔差既速而且可以搵普通M.2唔需要焗限Apple blade
具體你做6K RAW嗰時你不如check吓係CPU定係GPU bottleneck緊,如果係GPU你可能要行TB2 eGPU嗰條路先會有改善

三千話多唔多,幫部機續命係化算既,不過好多垃圾桶都係用到咁上下就死GPU或者死火牛
我有個預感,第時就算第一部ARM iMac可能行FCPX已經好順吓;當然唔知個plug-in情況會點
有冇人遇過個睇片嗰陣時colour shifting問題有啲似true tone係咁喺短時間入面開關,冷色暖色係咁轉 15吋2019
急問:有無人裝左macOS Big Sur,裝完之後,佢用左幾多GB?
遲早都要換type c 冇所謂啦
話唔定以後線都冇埋
如果宜家買13吋macbook pro ,用兩年再換Arm 嘅,會唔會好傻仔?

用途:輕度剪片、文書、娛樂
差唔多啦 2~3年換機
唔該曬咁多位
話說homepod真係幾廢,連macbook有delay, 就連apple music 播歌都有
買得apple就預左比人當水魚啦 嘈嘈嘈
冇APPLE CARE 就
MACBOOK關MON冇咁熱
10代U通病
想冇咁熱只可閂MBP個mon
MacBook點睇個ram數仲有幾多?
真。輕度用家又唔追spec,Mac機用5-8年都唔過份
想問下MacBook pro換電池有冇咩舖頭推介?
係咪都係建議返Apple換
我search過Apple就1548,街舖就大樣980
街舖假電唔洗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞