[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
Thunderbolt係apple同intel聯手研發

理論上apple自己整tb controller 唔需要intel授權?

變相唔需要intel tb晶片 姐係arm mac可以內建tb3/4

笑撚死 垃圾intel
https://www.apple.com/hk_edu_13377/shop/back-to-school
Apple終於喺香港開返Back to school
屌,琴日先出貨
Apple trade機會唔會拆機check?
睇timing嘅話琴日啱啱發表TB4就話會support TB
咁睇嚟好大機會第一部ARM Mac會support TB4+USB4
Apple應該未開放香港喺Apple store收Mac
所以你只可以寄去trade

但佢應該只會好似iPhone iPad咁check佢work唔work,而家乜都焊死都唔會換到啲乜零件
喊出嚟
timing就好明顯係要等Intel先公布,Apple先可以開始講
而且考慮埋近呢幾年Apple響TB3個投資 (eGPU支援,2016開始MBP完全無其他I/O)
所以幾乎可以肯定新ARM Macs係唔止淨用USB4 type-C,而係會用埋TB4

咁個問題就去到controller度
1) 雖然都係期望之中,不過Intel之前派royalty free既license淨係TB3,衣家TB4唔一定用同一個安排
2) 雖然唔再用Intel CPU,Apple同Intel之計都仲可以有偈傾,加上Thunderbolt tech Apple係有份R&D,所以Apple佢地仲有say係唔出奇
3) 如果Apple想,個controller未必需要好似衣家___Ridge嗰幾隻咁樣現成一大粒,可能可以俾Apple以custom silicon甚至SoC擺埋入chip

TB4比起TB3一個相對大既轉變係線材要求減左,衣家一條2m係唔需要active的話,個成本同物理限制會大減,而又要講番controller,如果license free而且粒chip本身/cert個license係唔貴的話,TB4配件個價位同埋普及程度可以理想過衣家
其實MBA 2020 加到16GB 剪唔剪到片
TB線太貴
Thunderbolt一路個point都係PCIe直連
一般人的確未必需要,所以就算當年FireWire vs USB1/2都係USB響大眾層面勝出
不過TB(3)係仲有你提過之外既用途
audio interface, video capture, live / broadcast
總之好需要低latency既(專業)用途都唔應該用要經bus既連法
其實就攝影多,攝影本身算高階 , 最近先玩拍片
而家有電腦可以做到,想買部拎到出去
LR & PS 我好常用 , adobe系列都會用
我就係用IPAD + LUMAFUSION 都可以剪到 + 簡單過場
拍片其實在研究中 ,暫時都係多數用鏡頭同技巧拍再接駁
如果只係剪4K , 用綠幕幾條片重疊 , 其實係咪算初階
其實都諗住買MBP , 但見D人話MBA 2020 +16GB 個運作都唔輸MBP
本來就諗住 , 見送多隻AIRPOD
係我就買base model +16gb
講緊Thunderbolt,條線另一面唔一定係用Apple
而有用TB3既video interface有BlackMagic,AJA,AVID等等
audio interface (中高階)就一路由FireWire年代都已經避免用USB,就算唔係用FW/TB,都要直插PCI

我唔會反對「冇乜見過專科硬件係TB3,全部都係內置」呢個講法,因為好多專業範疇去到某個位,根本就唔可以afford得起唔直插,所以好廣泛地唔會玩外插,可能八九成情況係咁
不過外插PCIe既方法一向都係有一個唔細既市場(就係淨番嗰一兩成),可能係on set,on the road,總之就係要連接幾隻唔係永久擺埋一齊既setup,咁樣Thunderbolt呢種tech係好有用(甚至係唯一可以咁用既tech)

其實我有少少唔想見到Intel將Thunderbolt平民化,咁反而會令到件野個定位好怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞