[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
iMac應該會出最後一水Intel版
近排流出既風都係講27",不過應該21.5"都走唔甩會一齊更新
我估最快一個月內出
希望2部係有新design
兩隻風都吹過,之前係講新機殼會俾Intel版先行用一兩次,姐係16"同13" MBP咁
不過近幾個星期個風尤其係郭明錤就講到明Intel更新係照用舊機殼,ARM版先開始用新,而且兩者出貨期只相差一個quarter
我都係決定買imac 21.5架啦,不過唔知咩spec好
iMac應該會出最後一水Intel版
近排流出既風都係講27",不過應該21.5"都走唔甩會一齊更新
我估最快一個月內出
希望2部係有新design
兩隻風都吹過,之前係講新機殼會俾Intel版先行用一兩次,姐係16"同13" MBP咁
不過近幾個星期個風尤其係郭明錤就講到明Intel更新係照用舊機殼,ARM版先開始用新,而且兩者出貨期只相差一個quarter

咁再等下先
依家搞到好難預測
https://youtu.be/XdwkxquzGyM

呢條片話新design iMac有T2加Navi GPU加10.15?

有T2應該唔會係ARMac黎?咁即係有可能係新design iMac with 10th gen chips?

27吋會咁快上ARM咩?

會唔會好似之前slim aluminium body iMac without Retina同現有Retina iMac咁新design兩代咁用?
覺得apple出到desktop 版ARM先比到人信心
其實轉咗ARM仲要T2嚟做乜
本身A系都有security enclave
想問下MacBook熄機果陣個畫面會閃花一下之後先斷電,重裝macOS有冇用
btw仲要係岩岩整完返黎既
如果淨係shutdown先出現咁其實唔阻到你用部機?
有可能係graphic driver有少少事姐
佢溝到d料亂晒咁講
如果有T2當然仲用Intel
而如果同一部野有用新設計咁就姐係ARM iMac會源用同一個殼
不過郭明錤上星期講明唔會係咁安排
岩岩試左熄左個auto brightness之後冇事應該係software問題
試下重裝macOS先
反正換左logic board都係要由頭搞過
唔必要wifi6
3T3R Ac 可以用盡1000mbps 喎
你係咪離Router太遠 / 部機得2T2R
要快要順就拉LAN 線啦屌
屌你係咪撈IT ga
下,唔support 咪唔support 做乜尻
講到support AX 既 chipset 唔洗錢咁,加上而家AX 周邊一堆產品都仲係咁撚貴

有速度同穩定要求既用家,自然會用反LAN 線,怎或Fiber... 唔覺得2020 年既新機唔support AX 有乜撚問題

2020 synology 夠岀d 狗屌垃圾spec, 人地公司評估完市場認為岀d 舊年廢硬件都有售量咪得

睇你係router post d 文真係得淡笑
Linksys 9500s v2 有link aggregation?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞