[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
不過蘋狗食言紀錄唔細的
由SJ stylus論,到舊年Phil Schiller響YouTube話唔會出剪式MBP去13”...

我估第時兩條line之間個分別根本無辦法唔模糊,就算佢地唔係真係merge,都會響實用上有好大部分係同一lot野咁
eg: 大iPhone vs iPad mini咁
如果merge埋蘋狗咪賺少d錢
應該只會模仿化 唔會真merge
Keep住有少少分別 令你買兩部機
一定唔會
行到macOS 咁macbook air 真係摺得
但係Mac機ARM化之後會令到iPad Pro響續航力同發熱優勢距離會少左/無左
而且響macOS係行到iOS apps仲要可以模擬x86舊app,響iOS反而就行唔到任何Mac apps包括新ARM Mac apps
姐係例如第時我要iPad Pro同MB(P)之間二揀一,取捨就淨番Pencil、可唔可行tablet mode / touch、可唔可以抆走/收埋個KB呢幾項
而且我預計FaceID、120Hz VRR、靚前cam呢d全部會放去ARM MacBook
有冇人呢幾日safari用adblock睇唔到youtube?
咁都係等年尾

當然啦輕度文書野我都習慣用iPad Pro 12.9 做

咁好自然MBP就主要用黎做Video Editing

因為用慣FCPX而我又買左呢個software 所以Adobe得PS AI會用

睇過仲要原來13吋13999果部都有過熱既問題

咁都係再等 16吋我又計過自己既用量用唔著
唔好等
ARM第一代白老鼠
買16吋好過啦
IMAC應該就出啦
你地通常會去邊度整macbook?
有T2 出邊整唔到
最多換電清塵換散熱膏

PC
請透過電郵向 gc_edu_hk@apple.com 提供以下文件,以確定你是否符合教育商店優惠的使用資格。

原來真係會check
點解catalina會慢同廢過mojave咁多
進化咗,之前 icon 係 CRT mon show BSOD
最後我決定退左部16

Strong hold 2018 12.9

重新坐定定諗返自己平時用電腦既習慣iPad OS真係夠 (除左EXCEL外,仆街m$)

真心覺得iPad Pro係無限可能

其實multi windows而家3個split screen都好好

12.9 or evee 11吋有咁多個windows未必好好,咁細隻字

除非個screen大好多咁3 4 個windows一齊用都夠

反而想佢加個multi user support入去
你唔響香港?點解有得退既?
data science好難講,或者真係用得著64GB,要用家自己先知
你不如問佢上部機用緊咩,先做到個實際評估
紐西蘭

因為之前換左部新既,退左返黎又未開所以退左

個人認為16真係唔岩自己

90%個fan都大大聲著住,大聲到就快起飛咁

咩都無做iStat menu永遠寫高過60度
咁你都自我說服到自己完全擁抱iPad Pro個workflow,就無咩值得留戀隻16"
13"高配或以上既Mac都「suppose」係專業用家先用得著,無左部機唔得嗰種人先應該買
最後取消咗
原來家陣落分店用教育價無得用gift card買

同埋岩岩同佢講兩年後部機會被淘汰,有好大可能用唔到,叫佢諗吓挨唔挨到兩年

我真係比佢吹脹
佢講自己經常寫c++ 整AI 醫療機械人提高手術準確度,經常畫埋圖出prototype 比醫生手術用,對cpu要求應該高

data science 方面就相對少,但做類似人類基因圖譜果類。我諗之後佢想買返,就叫佢32GB ram 算

不過,我到最後勸佢等到就等,arm cpu到出16”果個水平真係差一大距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞