[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
應該淨係imac pro用intel
如果ARM 真係咁勁唔應該一部用一部唔用
到頭來大家只會買返INTEL用
依家真係俾Apple打亂晒陣腳

WWDC之前以為佢會出新iMac 27咁我就已經放咗我自己果部19年27

點知佢又唔出所以我就買咗部16

但係16又太重同埋有問題所以我就退左

自從退左部16之後一直好煩究竟買咩電腦好

自己砌AMD YES or 買ASUS ROG Zephyrus G14

Win既話用幾年之後可以駁去部電視度做Home media PC

不過轉Win既話覺得自己付出相同或者更多嘅價錢但係冇個5k mon心理好唔平衡

留守Mac就
等16 refurbished 標配 or
繼續等新27

假如27吋最後一代Intel CPU同埋有新design我唔介意做一次孤兒仔

真係好希望Maxtech會貼中

https://youtu.be/XdwkxquzGyM
你搵部
ryzen 4800u
16/32gb ram 用住先啦
風扇轉到起飛
成日要 駁 mon就買部IMAC啦
以香港細房短枱對好多人27"係夠,視距兩尺左右,已經cover好大視角
而咁近既距離的話個pixel pitch (密度)要求就唔會細,就算唔上retina,27"姐係 5K,都起碼要4k;出面99% ultra-wde mon無講21:9定更闊都唔會有retina個pitch
所以我覺得Apple揀既27" 5K對香港人用途係理想的,不過佢地似乎會以呢個中位拉開做兩個model,一個24" 4.5K + 一個32" 6K
至於個比例係唔係16:9呢度好受制於panel廠想點,其實好多真係用電腦做開野既人,尤其係老屎忽都偏向鍾意隻mon越高身越好,姐係16:10 (eg. 1920x1200),或者十世之前既5:4 (1280x1024)呢種,打橫發展就放多隻mon咁
超闊好似32:9嗰種換個角度睇根本係浪費mon上同下個空間

iMac如果佢出多一次半次Intel孤兒版,都多數唔會更新機殼同I/O
同意上面講,無10Gbe係好唔掂,呢幾年10G NAS個需求越黎越普及
另外就係得兩個TB3 port係嚴重不足,搞到連desktop都要拖hub/dock真係反智
所以衣家考慮iMac真係好尷尬,就算肯忍Intel都唔建議
Sketup你有用VRay的話好似淨係支援N記GPU加速? 我唔知佢地Metal支援有幾成熟,定係其實根本完全唔用Metal
3D野真係傾向唔建議任何Mac,如果一定要用Mac就起碼搵有dGPU既16"
再者加埋Apple轉silicon,真係好買Intel Mac黎做3D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞