[Mac撚] 用家/買機集中討論(44) ARM Macs成真,全體Intel機主等做孤兒仔

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
Dell ultra sharp/ LG IPS系列都靚既
LG有啲 model仲有 type c input包插電
隻大陸狗係Mon post俾人屌走就走黎mac post叫人買屌米,死撚開啦屌
MacBook啲金屬用咩抹會乾淨啲
每次啲youtuber拍片話高配mba好過低配mbp
下面啲留言區都會有人話緊係低配mbp好過高配mba

睇到我好亂
依家應該會變哂做「等年尾部ARM」
Maxtech定Luke Miani?
主要係低配MBP唔值呢個價
因為佢除咗換咗Magic Keyboard其餘冇轉
CPU用緊第8代,MBA用10代
RAM用緊低速LPDDR3,MBA用LPDDR4X
可取之處係唔會好似MBA咁用被動式風扇,散熱點都好過MBA
另外mon P3色域闊過MBA sRGB100%

而留言啲人嘈MBA係因為佢4核i5同i7因為風扇唔連CPU結果就好容易煎蛋
10代U雖然10nm但佢發熱比較大
呢個亦都係MBA最大兼最明顯缺點
但如果你真係用嚟純粹文書同埋用safari睇片唔用chrome
基本上MBA係唔會熱,長keep 4X度左右

而家真係想即放等ARM
但係依家d youtuber 係咁吹話買intel macbook 好
我基本上唔係靠x86 apps揾食所以技術上可以一戰
基本上只要Office同Affinity Photo support ARM我就夠
拎來搵食就唔好等ARM啦
等佢2年後過渡晒先算
Youtuber係好需要無野都搵野黎出片
例如講一d爭議性既主張做clickbait
好似Max Tech直程會買晒兩面,我寫包單佢遲d會有片叫人Why you SHOULD WAIT for ARM MacBooks from now
而家見到佢啲片都直接skip
有時唔係好鍾意佢哋乜機都要跑埋啲擺明跑完都唔會高分嘅benchmark
結果令人覺得做少少嘢都會熱到煎蛋
觀眾鐘意睇 跑分係將一部機性能量化嘅標準 可以比用家簡單直接比較 對一部機有興趣咪再深入研究 節省唔少時間
扼like廢片個個都會出
但Max Tech出得真係太多
仲要一個星期華麗轉身幾廿次
我直頭叫YouTube唔好再喺首頁show佢地啲片
今日貼咗dbrand 嘅貼落部機度,幾靚仔幾特別
不過貼咗我半個鐘
用緊macbook air 2012 黎緊想換機 (估唔到仲幾流暢,仲要係4gb ram)

想換部macbook pro駁4k mon
想問下其實長期駁住mon用會唔會好快打柴

定正正經經買部imac好
岩岩google 左下 發覺arm 好似主流vm hypervisor 都唔support arm
舊電好快漲
買定APPLE CARE就冇問題
唔知點解插電唔走充電器 係要經電池
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞