(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區76

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
死藍屍
點解覺得會? 記得搵野墊
望落好似好重咁,我係youtube睇左幾個教學影片,不過實踐始終係兩回事嘛
你咪試下空bar先
用smith入同樣重量 會輕過barbell好多
同埋呢個動作又砸唔死人
我56kg,幾重會比較適合我?
想問個場個bench press rack如果無得較高度, 得一高一低揀
高果格因為手短攪到出杆會夾唔實scapula, 低果格仲衰, 一出要用extra既力去推返頂攪到做少左rep
有無辦法解決
冇人知你幾大力 吉bar試起就岩
緊係揀低個格 要夾實scap出rack 唔夾實會受傷 出rack應該唔會用太多力 ching推好重?定係set up太遠?未出rack個陣bar應該係eye level
我新手好推好輕架咋
但低果格低到隻手伸唔直, 定我應該唔理照出跟住直接開波唔推返上頂先開波?
不嬲setup位隻手都係伸唔直 推完先可以一野bang支bar向後再放鬆唔驚miss
你係咪冇夾實lat就夾硬unrack
正確既unrack係夾實trap再夾實lat 踩實地下夾屎忽 eye level推起支bar直至lockout 再好似cable pull over條path咁用背row支bar落少少 然後先開始bench press
原來setup係手唔直架而家先知
我係本身夾實哂但因為手短所以一出就會鬆返哂
但如果手唔直, 咁一開波唔係會變相要力推返支bar去lockout位先開始咩?
唔關事
佢原味就跟足
其他味就有調味成份關係會有出入
要上返佢個網有寫
e.g 朱古力味 whey佔92%
要自己22g乘返0.92
我玩開p記用磅

轉左go24之後用kg真係要計數計返自己拉緊幾多
係要推到elbow lockout 但應該好輕鬆 如果你覺得好吃力 一係technique唔好 一係做太重
你係咪支bar太低 隻手曲得太多?曲少少就夠 同埋應該係用個胸發力unrack 唔係用tricep
講緊 protein spiking 呀 , 你就講口味影響純度
訓上去 unrack 幾次就明啦 , 死都唔試得個望字 , 打千字文解釋 5 秒嘅事
係呀因為低果格又真係好低
所以要用多餘嘅力一開波推返去lockout黎開始
唉最衰佢無得好似squat rack咁較高低
https://www.instagram.com/p/B4SXPodlGoT/?igshid=ge1t9zyutv4z
有冇spiking 係要計leucine

你講話網頁寫 22g , 運到黎變 19g 係因為口味問題
https://www.myprotein.com.hk/sports-nutrition/impact-whey-protein/10530943.html
你睇返唔同口味既Ingredients 個 Whey Protein Concentrate (Milk) 既含量都唔同
你用佢Nutritional Information個protein含量乘返佢唔同口味既%就啱㗎啦
你自己計一次就明
原味既話100% 最抵玩
本身unrack 距離都有成 1/3 路程 , 手曲到一半咁低 ?

唔知你個 rack 低成點 , 如果真係唔好彩係固定高度又太低 , 唯有握闊啲去就

睇到有件咁嘅野 , 隱藏式 cable machine , 厚度 12cm

好驚拉拉下冧落黎
如果實淨既話 都幾岩香港人 屋企咁細
不過一邊得 50磅 , 只夠連登仔熱身
講開唔知你地有冇哩個問題,
我成日squat set個rack高度都覺得好煩,高一格又太,低一格又太低,都唔知點搞
目前係set低為主,但unrack果下都幾晒力下
等我下次再試下先
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞