(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區76

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我係 早餐 中午 自己煮
夜晚收工操前 大快活
宵夜自己煮
錯啦 係myprotein先唔spike
真架?
但係quality差 次次都融唔哂 又多泡
myprotein 真係標低左 2-3g , 網頁寫 22g , 運到黎變 19g , 可能係 protein spiking 有法律問題

ON 就應該無 protein spiking , 只係啲人唔知 ON 1scoop 個計法 , 就好似我上面講 , 其實一平殼並非 ON 所定義嘅 1 serving
咁正常係似一平殼定隨機不上黎好
ON 1 ser 官方定義 rounded

支那係 protein spiking 大國 , 例子有三鹿奶粉
新手有咩肌肉可以流失
其實每隻味都可以㩒入去睇 有寫幾多g. 我會再睇埋detailed ingredient睇protein percentage.
做Push up我會放心去盡做到力竭
去gym用bar做唔敢去太盡用好重
怕舉唔起壓親自己同柒咗俾人笑
做cable weighted crunch 做到有lower back pain

有無師兄指點下
搵個spotter
係做太重 定係posterior pelvic tilt搞到痛?
用 barbell 第一日就係學自救 , 下下有人幫咩 , 諗住一世 push up ?
Brofessor wu?
新手想請教咁多位師兄用邊隻app 記錄自己做緊幾重???

成日都唔記得上次係做緊幾多
用緊jefit覺得介面有d 繁複
Excel
我就係set 緊excel 表既時候覺得on9點解唔搵app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞