(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區76

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
high bar 條 bar 放上 traps , 肩膊痛究竟係肩痛定膊痛呢 ?

第一次 high bar 會緊張 , 我果時hold bar hold 到膊痛

上肌果忽
正常現象,你照鏡應該仲會見到有條皮下血痕,係由barbell壓出黎,引至微絲血管破裂而出血,但過兩日就消失,繼續練,仲有玩膊時練埋斜方肌,慢慢你就會習慣!
唔該巴打
marvinphysique
我同佢唔識
不過見佢都算有文有路先推薦
其實如果識英文就不如揾dr Mike
今日香港發生咁多荒謬野,成個人down嗮冇心機落gym操野
巴打有料 求書名
就係咁先更加要操 必要時檔到一棍 分分鐘救到自己一命
做完2頭第二朝上前臂中間個位一伸直隻手就會痛痛地正唔正常
輕微嘅哥爾夫球手徵狀 , 好多人都有 , 要休息 , 我右手成日嚴重過左手 , 會搽正骨水
每次做完2頭都會痛 但係過一兩日就無
飛膊成日用到斜方肌點解決同埋啞鈴臥推嗰陣手臂成日左搖右擺 但係器械臥推又冇事
利申新手唔識野
同埋如果希望達到肌肥大既話係咪一定要練健力三項
must squat and bench press
deadlift not nescessary for hypertrophy
飛輕啲 , 沉肩 , 手肘唔好高過膊 , 落時慢啲 , reps 數多啲 , 飛完第二日斜方肌有少少痠為最好

我新手果時飛 5LBx15reps + 2.5LBx15reps + 空手x15reps , 做 3 sets , 人間地獄
搵教練最好就揾啲有science-base 既
淨係得bro science 嗰啲就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞