(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區76

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
即刻食
今日check in body
肌肉量得30%
Body fat 就12%
諗住增肌增6個月睇下點
一做crunches就feel到有某一節胸椎右邊有痛,唔做crunches好地地,估計係有椎間盤突出,都困擾咗我一段時間,之前仲以為腸胃有事,但照埋胃鏡都冇事

到宜家都未去睇,因為我知道睇咗都唔會貿貿然開刀啦,咪又係物理治療

有冇巴絲打有呢種煩惱?
你究竟胸痛定腰痛 ?

椎間盤突出會胸痛 ??
近胃嗰兩三節,應該仍然係胸椎
胸椎錯位應該係背痛喎
我做side plank有一邊特別難平衡
係有背痛架,我直頭係右邊豎脊肌經常腫過左邊
咁睇醫生啦,仲side plank
想問下有冇人識 lam_chi_ho
點解咁撚藍
想問下做完gym後係咪一定要飲protein shake?
定係只要我全日攝取量夠, 無分時間都ok?
因為每晚做完gym都10pm 之後返去沖個涼就訓
所以唔想飲protein shake 怕之後飲唔夠水消化
ys
唔飲 whey 無問題,問題係你個原因好九唔搭八
膊脹一係arch 得唔夠 , 一係手肘飛得太高
bp完連一下掌上壓都做唔到係因為三頭太廢 , 唔關胸事
salted caramel唔錯
一個重量 都係啱啱好handle到,做完都攰既
但做耐咗肌肉都冇咩增長
試做重少少,最尾兩個動作最後一set都要借少少力chok上去
但肌肉明顯有feel、慶好多,同埋自我感覺下肌肉好似大咗
係咪只要唔受傷,就算最尾要借少少力,keep住做重少少都冇問題?
last 一兩下借力係 OK , 就好似 PT 臨尾幫你托一托 , 其實效果係唔錯
想問下而家開始玩返健身, 做胸 / 背等
而家操左2個星期,但有個問題係每次操完起碼要4日先復元
係咪正常
最初兩個月 , volume 可以低啲 , 一次過盡量玩多啲肌肉先 , 全部 3set x 6rep 都得 , 一來試到多啲動作 , 又可以減低痠痛程度
感謝ching
係咪例如我做開12kg,可以3 set x12> 3x14 > 4x10 咁增加?
而加完重量變15kg既話,一樣可以3x8 > 3x10咁慢慢試上去?
總之唔好 最尾既動作,1 set入面有一半都係借力?

如果我好懶,唔想計又唔想轉黎轉去,總之每個動作淨係想做3x12
頭幾個動作先做15kg 、後幾個動作攰就落12kg,有冇得咁做?邊隻好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞