(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區76

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
按摩槍點樣按胸肌?
按胸肌會唔會影響心臟?
Jefit set 一個workout, 加晒你會做既動作落去就ok, 係第一次煩,之後就好方便
有無人今日去咗康文?係咪好多人
建議皮膚易生暗瘡巴打真係唔好飲奶粉
做gym 2年 飲奶粉爆到成面瘡
而家戒奶粉轉食1日5餐半年
都仲睇緊皮膚科醫生 一個月睇左三千幾銀
其實買 0 sugar whey 已經解決
康記係咪隔機開 而唔係落隔板
可能係太重
但點知有無posterior pelvic tilt?
屋企得啞鈴 睇youtube見到呢個課表
新手跟住呢個做o唔ok?

腳我諗住去返gym操 始終有barbell 做squat, bulgarian split squad, leg press嗰啲正好多

打算屋企開始操 做起個習慣先去gym操
比啲意見
即係美隊雷神超人都係
太多動作太高volume 新手學左多關節動作先 每次都做full body都得 胸背腳各一兩個動作都夠 跟呢個programme操會有好多junk volume
我google多關節動作搵到呢啲

動作1、啞鈴彎舉+肩推
動作2、啞鈴彎舉+深蹲
動作3、啞鈴划船
動作4、負重行走
動作5、深蹲推舉
動作6、啞鈴搖擺
動作7、啞鈴臥推
動作8、仰臥上拉
動作9、仰臥負重卷腹

呢9個動作當program一個禮拜做3次
另外加啲bodyweight abs exercise會唔會好啲?
好驚自己又無恆心
之前有物理治療師講過唔建議用按摩槍打胸
胸肌我覺得用手指或按摩球就ok
自己隔走蛋黃仲平過佢啦
頭兩個動作Bicep curl可以唔洗要
你可以學左big3同拉背既正確姿勢同發力先 岩岩開始動作唔洗學咁多個 會學到你眼都花 呢4個動作都夠你玩幾個月keep住有gains 同埋識呢幾個動作就一理通馬國明 差唔多全部動作都會識發力(街健招式例外)
一星期兩日 兩日都big3+row都攰死你 pushup,squat可以由body weight做起, row就用resistance band, deadlift就可以用resistance band做rdl練下technique先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞