(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區76

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
今日睇squat university反而話cold therapy其實淨係止到痛 但會減慢recovery process 詳情可以入去睇
https://squatuniversity.com/2020/03/23/dont-ice-walk-it-off/
Fascia blade, massage, foam roller,輕度拉筋呢類increase local blood circulation既方法都幫到recovery
肌肉酸痛對肌肥大係會有幫助 但對力量/神經系統/爆發力/協調就唔係必需
想請問內胸/中胸其實有無得針對性訓練? 我自己都係外胸厚過內胸...都唔知點練返平衡...
之前有聽過理論話其實無中胸呢樣野,不過記憶好模糊....
但網上又有Inner chest exercises, 內胸訓練咁樣..e.g. landmine press, dumbbells chest squeeze...
搞到我有啲亂
應該咁講
痛係其中一個指標,但唔係唯一
唔痛 都唔=冇效。
篇野都唔係指 Doms , 係指傷患

gym 後嘅recover 冷療 (Cryotherapy) 係入超低溫冰箱 (-143) 度焗3分鐘 , 可以阻止肌肉發炎
正常目標肌肉點都應該有少少痠 , 如果真係咩 feel 都無就要檢討一下
邊區近你?
呢到比唔比講 protein?

想睇下呢到有幾多人有飲台灣個戰神MARS

我見香港好似唔多常見咁
配方唔算突出,又唔係平
上半身肥 可以點樣減脂 姐係外表睇落唔肥 但有少少肚腩同肥仔波
係咪價錢較貴,所以無咩人飲?
我飲緊,幾好味,但身邊無人飲過
Weight training+nutrition intake control 成套走唔甩架啦
唔好諗住有得逐part 減
啱啱操完飲左一杯半奶
之後再食多4個飯團
等唔等於食左一張?
餐*
飲食方面可唔可以講多D
我係佢官網買,圍返最平一杯10.3 ,當飲杯台式飲品都ok既

我都覺得太甜,所以我每次都會沖多啲水

我而家飲佢啲茶飲味多,我真係會落茶落去沖返多啲茶味出黎
最簡單就係出街食叫多份肉,飯走汁&野飲走甜
飲水每曰3L
加一星期三練
做到一個月已經會有變化
落多啲水係改變糖嘅劑量,啱啱睇個配方,1 servring 有8g carbs , 4g 糖,某角度睇算係垃圾 whey
瘦到癲
又要增肌
師兄有無其他好飲又高質既whey介紹

我飲佢純粹為好飲
optimimum nutrition gold standard
bcshop
咁能貴10蚊一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞