(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區76

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
合神試下單手
唔好咁癲啦
屌,我認真問
1-2rm 加埋spot果8下 咪10下咯
一個二個做乜撚
得我認真答
Youtube search mid trap& lower trap activation exercise
同埋學下咩係external rotation
學識左以上既野就自然識拉背
Ching你係咪未鎖實晒個背? mid & low trap都要夾實 再activate晒lats 然後先開始推 咁樣應該好應 因為係呢個狀態下 個胸自然會前過front delt去dominant成個動作
另外可以試下落既時候提住自己row支bar/db 我用呢個cue背會夾得實d
Ankle mobility唔夠?
笑死
姐係warmup左個Lats先會好Feel啲?
可以咁講 trap都要warm up
試下做cable pull over當warm up
輕d 就得 主要感受trap n lats既contraction 我諗會有幫助
各位師兄 大家依排係邊到做開gym 觀塘區有咩好推介同幾錢
有諗過24/7 anytime 但有冇人知依家咩價位
新手幾年冇做
而家用嘅重量輕過以前好多
反而好feel好多同大得快咗
明明以前做都好小心盡量用某一part肌肉發力
Muscle memory
所以話健身係人生中少數肯付出 就必然會有回報既事
想問bp個背arch個幅度好細應該做咩動作去改善

同埋其實你地平時會唔會抽時間出黎練core同mobility之類
Foam roller碌上背 手擺頭後 手肘打開 瞓落去
拉筋拉pec major, pec minor
Training前後/屋企都會做mobility drill
下次試下先,從來都未用過foam roller
如果唔用既話有無咩動作可以做類似嘅野?
唔知點解封占個半之後操返
推上胸會有一邊shoulder impingement

如果食夠蛋白質但係唔夠卡路里
可唔可以增肌?
我胃口比較細 食開少野

搵一張椅背最高點係中背高少少既凳 動作一樣
效果冇foam roller咁好 但好過冇
Decathlon紅色軟身個隻foam roller $149 好似有貨
唔好買硬身 我on99買左 就黎銀死自己
上面有ching post圖 第一張就係講shoulder impingement
再唔係youtube大把physio有教 比d耐性睇就得 唔知你係muscle tightness/傷過/coordination問題 答你唔到
Newbie都可以既 但唔好食太少 tdee-100~200都尚可接受既
ps nutrition唔熟 求補充
碳水唔夠係增唔到肌
Newbie唔係可以行body recomposition咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞