(嘈交要自貼身材) 健身資訊討論區76

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
我都係,影響呼吸會發唔到力
啲報告只係話對肌肥大效益上,一星期20 sets 及一星期操兩次係最有效益

呢個係涉及肌肉休息嘅平衡問題,如果強度足夠,同一part 肌肉一次做20 sets , 係咪真係能夠連續每星期做到兩次呢?
咁係活動度低或者當左玩健力咁追到勁重
正常做10幾下嘅重量,慢慢上慢慢落,點會咁易傷

依種機最好就係可以玩埋單邊,頂峰個下又好好feel
腹其實應唔應該每日做?
5個動作,每個動作4 sets夠唔夠做?
1. crunch
2. reverse crunch
3. V-sit crunch
4. bicycle
5. Russian twist
唔該
如果你做完呢 20 set 第二第三日都唔酸 , 其實只算係柔軟體操 , 係可以日日做嘅
呢啲圓型軌跡嘅機 , 總會有一個彎位位置點會卡一卡
得開頭果兩吋同推到尾果兩吋 feel 到個胸有壓力
根本d機係設計俾鬼佬 個個米9 一百kg咁款
superset 負重crunch+hanging leg raise 次次做完第一SET都抽抽地根
想問下巴打少少野
岩岩買左 creatine dymatize, 唔太記得點飲法
係未頭一星期要飲多少少 boost 左個身體先
之後就飲返average dose 就得

同埋最好係未gym 前半個鐘飲?
想問吓
推胸同做fly既時侯左邊肩胛好似收唔到咁,好難控制左邊(右邊OK)
同做果時左邊會唔舒服(好緊,做唔到落去)(feel到左邊膊會出得太多力,胸無咩feel)
知唔知有無方法可以改善(上網睇左好多方法都覺得無咩用),同埋你覺得呢個情況係唔係要搵物理治療睇睇?唔該晒
頭7日要飲夠20g (最好分幾次咁飲)
之後每日3-5g
都有研究話每日load 3-5g load一個月都可以load爆
好似係
係未gym 前飲
因為依家飲緊gainer, 個sales 叫我gym 完溝落gainer 一次過飲
無乜聽講過尖前尖後飲有分別
但好似研究話 溝落啲有糖份嘅嘢可以刺激胰島素令到啲肌肉快啲吸收肌酸
水肌酸對我一啲效果都無

鹽肌酸就好似有啲feel , 當 preworkout 咁食
有少少野想問咁多位師兄
如果間gym得個rack應該點set up 個T bar row?
見啲啞鈴架都有得裝 T bar row
你意思係支bar放係個rack下面個corner位?
好似strength battle 玩完選拔
有無巴打入左
屌你老母仲有人買dymatize 上面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞