貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
主子食開rc 見啲人話多咪精
如果轉thrive/wellness core好唔好
我幾隻貓爭住搶肉粒...
椰子油啦天然又消炎殺菌
NG 都算唔錯㗎,平均都過7成係肉
食完呢隻幾個月先轉都可以,反正乾糧都要定期轉下口味,揀多幾個牌子輪流食
得嘅咩
不過最大難題係佢地會掙扎得好勁
想請問椰子油係邊度買
759同百佳, 印尼鋪都好常見
仲可以用嚟當髮尾油同煮餸XD
有無人想要GOLD-D 幼貓罐頭,主子突然間淨係肯食乾糧
16罐平放$160
5個月貓仔早餐通常食一半thrive罐加益生菌 出門返工前放d wellness core乾糧 到7點收工俾鮮食(蒸雞)加營養粉 訓前再俾d乾糧咁
佢食日都會食淨幾啖走開所以唔係算食好多
呢排d屎頭3分2都係靚 後3分1就爛 係咪我餵得太雜所以咁
想請教肥美絲!
想問貓貓鉀偏低係咩原因同點改善?
上網睇貓鉀低可能係腎病嘅原因或者後果
但我隻一歲貓仔已經係食全濕糧(汪喵凍乾)
醫生話佢隻糧可能唔夠營養
咁係咪應該同佢轉糧?有冇咩supplement要食?
個醫生仲話佢缺水
但明明已經全濕糧
同佢好肯食濕
所以我都加水加到水浸咁滯

另外話糧唔夠營養嗰到
個醫生話唔建議食凍乾 話食罐好啲營養均衡啲

好傷心
本來以為自己已經俾比較好嘅糧佢食(最少好過乾糧)
點知原來佢都係唔夠健康
想問吓肥美絲睇開邊個獸醫?
記得你話睇開個支持生肉嘅外國人獸醫

今次係因為隻貓冇啦啦嘔同發燒(可能係因為佢上星期絕育同打針)
所以帶咗去睇spca急症
如果有支持生肉嘅獸醫介紹想參考吓睇吓有冇其他意見
如果貓無嘔毛問題食蛋可以

益生菌膠囊一粒50億都好多吓,分一半食就可以
平時無乜腸胃問題可以隔幾日食一次
軟便就日日甚至餐餐食
消化差可以食吓消化酵素幫助

另外Formm 大部分都係高碳水糧,本身係難啲消化
可以考慮食grade A以上嗰啲高蛋白水糧
轉食要慢慢嚟,初初食會易軟便,配搭益生菌一齊食會好啲
貓有壓力都有影響
新貓嚟會好大壓力,本身就會令抵抗力下降,加埋大病肯定會影響成個消化系統
唯有慢慢調理,食罐唔好加水,益生菌餐餐食
可以加埋排毛粉,本身有吸水性可令大便無咁稀

最緊要係令佢開心番,減輕佢壓力

如果唔係屙到脫水無晒精精唔使成日去診所,咁樣只會令佢更大壓力
轉糧實有腸胃問題,貓都需要時間適應
尤其長期食單一品牌嘅糧,腸胃適應力會下降,一轉食其他就會爛便

所以轉糧除咗慢慢轉,最好連埋益生菌一齊食

一般爛便唔會影響健康,貓重食到訓到玩到就無問題,係要啲時間適應過程
其實真係無完美嘅牌子,所以定期轉換牌子同口味係比較保險做法,只要唔係長期食某一類嘢問題不大

乾糧嘅話grade A以上避開k3已經好好,ziwipeak 係風乾生肉糧,同乾糧level唔同無得直接比較

如果一心整鮮食唔使煩買咩乾糧啦
全貓糧嘅話幼貓都可以食

肉粉會再多一重高溫烘乾打成粉工序,營養一定打折
對工廠嚟講易儲存運送,無咗儲備鮮肉成本
又係轉食上癮呢個難題
我share 親做法都係狠心同餓佢
如果未係好中毒嘅一般餓吓都會肯食新嘢
咁你買其他肉類就得啦
好多糧都有非雞肉選擇
尤其註明係LID單一蛋白,比較出名嘅有instinct
除咗汪喵/k9,aatu/little bug paw/ 呢啲都有其他肉揀
對貓嚟講太硬
要雞翼,雞尖,雞頸呢啲
鷯鶉再幼啲
戎奶後
係啊,而家主鮮食,溝下主下罐,乾糧就長放。
乾糧都唔係食得好多,一日食幾粒,一包可能要食成年,所以我唔係好擔心乾糧。
係主食罐煩啲。
我都係早排係到問+自己做research
發覺wellness core算係幾唔錯

隻貓仔啱啱幾星期前由RC幼貓糧轉左wellness core幼貓糧
開頭兩日唔肯食,溝下RC慢慢轉
幾日後開始可以唔洗再溝
但始終會食淨少少 好衰格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞