貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
平時煮開鮮食會落營養粉
有時可能太忙 中間空咗一兩日冇煮
但佢哋每日都好期待

想問有冇人試過kakato 落營養粉 得唔得?
會唔會可以同自己煮鮮食差唔多?
因為見到kakato冇乜添加劑
成份就係純嘢食
Btw 想買petkit套自動餵糧mini同第三代飲水機
有咩網平?
想買行貨唔想買轉插 驚危險
周圍都差唔多
差1-20蚊左右
飲水機覺得可以唔洗買第三代
因為我都買咗第三代
但覺得水機唔洗咁貴 同埋第三代又大部
屋企肥貓肥到呼吸有d聲,睇醫生食咗d藥好d,但醫生建議都係減下肥好
依家食緊Orijen,轉咩減肥糧比較好?
睇緊Orijen健美糧/N&D
減肥糧成分通常好差
大部分減肥貓糧只係低脂同加左纖維素
碳水都係冇少到 甚至更高
高纖又會影響腸胃

如果afford到可以揀啲低脂低碳水既罐罐代替乾糧
或者自己整鮮食
同等份量既濕糧會飽過乾糧
食少啲都唔怕貓貓會捱肚餓
最緊要係計返卡路里
唔好食過量
想幫隻12歲貓換糧
因為佢2歲個時做咗尿道造口手術 所以長期食開RC泌尿濕/乾糧 有排整鮮食比佢 但醫生話太高蛋白質唔啱佢食 想搵更好嘅濕/乾糧比佢試
但睇完個excel 好似都係無咩選擇
本身屋企人有鼻敏感 但打算養貓
見有隻貓糧叫I17聲稱可以減低致敏源
想問下係咪真係有用或者有冇其他介紹
想問下有冇巴絲主子食過 Holistic Blend (Harlow Blend) 全貓乾糧 - 雞肉、三文魚配方。想轉呢隻,成份如下:
粗蛋白 (最少):32%
粗脂肪 (最少):18%
粗纖維 (最多):3%
水份 (最多):10%
灰 (最多):6.5%
鎂 (最多):0.09%
奧米加6脂肪酸 (最少):4.5%
奧米加3脂肪酸 (最少):0.61%
請問好唔好
家居清潔同梳毛勤力啲
經濟許可就考慮買部空氣清新機
隻貓依家6個月大
唔係好肯食罐 開左食一半就唔食
好懷疑關唔關隻乾糧事(用緊RC)

考慮轉wellness core乾糧 同thrive隻幼貓罐
有冇人知道thrive隻幼貓罐邊度有得賣
P.s 最擔心罐佢買完唔食 好浪費
大家好!
我家4個月大主子係豹貓黎
佢有軟便問題... 睇過醫生 食左一星期配方罐罐 好左D
開始比番乾乾 (RC幼貓糧)佢食 又好似開始軟番
想問下係咪應該一直比配分罐佢..?
定係有冇D好D既乾乾....?
想買汪喵罐
學生無信用卡想搵人夾
3個月的英短餵緊Taste the wild 鹿肉個隻
本身有溝開蒸雞肉比佢一齊吃 但對上次打針醫生話少少過輕
救命本身屋企養緊三隻貓
呀媽由細到大負責喂 成日聽寵物店啲人推介就買開某隻罐同糧 加埋任食乾糧制

後尾佢帶老啲嘅貓貓搬走咗 我照顧返兩隻貓貓(1歲幾同3歲)因為1歲幾隻貓貓好肥3歲幾果隻因為以前比人棄置山上 所以細膽又細食啲先無咁肥

開始上網研究先發現 任食制係唔健康 然後再研究乾糧同罐罐 發現仆街啦

原來呀媽長期每日一罐餵佢地嘅係kakato嘅副食罐 仲要係魚底 而任食嘅乾糧係皇家Royal

自此之後我開始改返定時喂 朝早同臨瞓餵啲糧 中間果餐試各種美國認證嘅主食罐 台灣汪喵都試過但幾乎晚晚都倒大半罐咁濟

有時咁啱係魚味佢地可能會嘗臉食多幾啖 但都係食唔曬 明明已經係share一罐雞牛味更加唔洗諗 聞兩聞就撥地下走開

見網上話餓下佢地再餵都有幫助 尋日諗住狠心啲 淨係喂左朝早次糧 之後就直落夜晚主食罐 半個鍾唔食就收起

結果佢地真係企硬 去到第二朝都係唔肯食 一歲果隻淨係飲曬啲汁

因為成廿個鍾我怕佢地餓到有脂肪肝 同埋最近無任食+副食魚罐瘦左好多 最後都係讓步咗比左兜皇家糧

依家屋企剩咗好多主食罐 預計都係全部落垃圾桶
我有一堆汪喵肉蓉罐 台灣官網買前日送到
你有冇興趣試下 唔想浪費丟曬落垃圾桶
RC糧真係
我隻貓上手主人細細個餵佢食RC
依家要幫佢轉糧
轉返d有營養少少
我尋日再訂左包thrive 細糧1.5kg
諗住逐啲溝幾粒比佢地慢慢轉走RC
好懷疑係咪佢地平時食開重口味RC 主食罐太淡唔肯食
我以前同你有相似經歷
主子都係食開重口味野 rc糧 偉嘉糧 monpetit吞拿魚罐
到我手就想轉返健康d +定時制

當時轉乾糧又無咩困難 我都係喺肥美絲excel入面揀出嚟
Nutrience sub zero 包裝黑底橙貓嗰款
唔知係屎忽撞棍揀中佢口味定點 主子都幾鍾意食
如果你有興趣想試下 我可以用密實袋裝一包寄俾你
食左兩個月 RC 同 Hills
幫隻幼喵轉Solid gold罐同Wellness乾糧
換乾糧 一粒都唔食
到換新罐 佢又起勢咁食
正衰貓
其實點解咁多人買RC比貓食
上手主人又係餵RC比我隻貓食
我乜都唔識去到vet問幼喵應該點食
佢就攞咗包RC出嚟
啲寵物店有時都係推呢隻垃圾糧
佢地覺得rc同hills係好野黎
上網睇呢兩個牌子都花好多心機同獸醫診所sell
講真獸醫唔代表識得營養學
有興趣呀不過今晚包Thrive送到黎
我試試溝下佢先 如果都係唔食想試埋你果隻
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞