貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
K9 做主食好?
大罐裝如果一日喂兩餐 淨低擺雪櫃既話 放翻出黎要點加熱好?
我會用熱水坐熱一陣
買幾罐試下反應先 應該都會揀翻雞羊 雞罐 低d磷
無記錯嘅話純雞味磷含量最高
純羊先最低
想快可以直接叮到暖暖地
最好倒落膠盒再擺雪櫃
用原罐裝會有金屬釋出
之前追post睇過
唔記得詳細係點
雪過嘅罐主子唔食 但佢又鍾意少食多餐 一罐70g可以攤長食成日
室溫擺得耐又怕有菌 好頭痕
加熱返都唔肯食
而加天氣熱擺咁耐實好多菌
有冇試過餵凍乾
可以食幾多比幾多
汪喵都幾扺食
係呀加熱返都唔食 同埋佢好重口味 淨係鍾意食魚底罐
之前俾過thrive雞味 食咗幾日又唔食
鴨肉直頭一啖都唔肯食 聞到就掉頭走
明明以前係流浪貓 咁揀飲擇食唔知佢點生存

凍乾係咪要加水還原?
而加除咗罐仲有餵nutrience乾糧
入面有啲凍乾粒粒 見佢都幾鍾意食
有奴才伺候就可以仼性揀飲擇食
凍乾要加水呀
雖然佢可以就咁食
不過本身仲少水份過乾糧
乾食好快腎虧

我隻野都幾鐘意食凍乾
唔加水更鐘意
可能因為會香口啲
你不如試下執幾粒凍乾出黎加少少水
睇下佢加左水仲食唔食
會有金屬釋出?
仲一直咁擺添
真係好難服侍
自己養開狗 養咗半年貓(被主子強迫收編)終於明點解貓奴叫貓奴

想佢試多啲唔同食物 所以買過好多唔同牌子唔同味嘅罐
有時一啖都唔食真係dum春
dum春+1
激氣到想吊起佢黎辮
最後只可以捐左佢
想知貓貓點樣領養你
我都叫好彩啲 主子冇特別揀飲擇食
淨係唔鐘意食肉絲罐
虧我當初買左一大堆thrive同canagan
次次都要我剪到變肉醬先肯食
剪到我手都殘
不過睇住佢食到㗩㗩聲我就好開心
見佢唔食又會驚佢餓親 然後開返佢最愛嘅吞拿魚罐
縱壞曬 無限輪迴
我住d新界村屋 村入面不嬲都有十幾隻流浪貓
全部都好高警覺性 行近少少就跑走
但每日固定早午晚都有唔同好心人餵佢哋
所以全部都肥嘟嘟

有一晚放工行到屋企附近見到而加位主子
諗住佢會跑走啦
點知佢衝埋嚟係我腳邊hi身hi世 又反曬肚咁
同埋佢好瘦 又細隻(之後睇獸醫估佢3歲 但身形似8 9個月嘅貓)
諗佢一定好肚餓
所以就抱左入屋 問鄰居借咗糧俾佢
佢一口氣勁專心食咗兩個罐

食完之後都無強迫佢留係室內 睇佢自己意願
如果想走就由佢 點知佢賴死唔走
好可愛
我都想有自來貓
好羨慕你主子唔嘴刁
望住佢哋大啖食野真係好幸福
明明佢係橙貓 養咗半年都仲係2.5kg
點先開發到橙貓基因
你認錯人
我嗰隻係聞兩下就唔食嘅閪貓啊
頂係喎眼殘
I know that feel 知唔知奴才返工賺錢好辛苦㗎
好有緣份
以前都有隻流浪貓見親我就喵喵叫衝過黎
又會陪我一齊行到返屋企樓下先走
可惜個時仲係中學雞冇能力照顧佢
而加有能力佢都已經唔見左

Btw我隻仔5個月已經突破3kg
慢慢黎 比佢食多啲肉肉 食多幾餐
好快肥返
想問下 主子4.5kg 一日一罐thrive 75g(早/晚),加放題乾糧,夠唔夠一日既食量?
香港人多車多痴線佬多 流浪動物好難生存

養到主子肥肥白白一定好有成就感
岩岩試左k9 雞肉醬罐
以前佢食罐一分鐘內會lam乾淨晒 而家唔知點解食淨一啖 等廿分鐘到又會食翻
同埋揀肉醬罐係唔想佢吞肉絲 thrive肉絲佢好大啖吞 好驚佢唔吸收痾爛屎
我隻衰仔係睇心情
有時好快食哂又有時分好多次食
你餵k9係比半罐一餐?
半罐k9分量多過一罐thrive
可能佢食唔哂?
你主子幾大?
正常食肉絲都應該唔會消化唔到
K9細罐 一餐一罐 黎緊會買大罐分一半喂
純粹我見佢食thrive肉絲係咁吞 好似唔係幾好
同埋佢之前食mon petit肉醬既罐又痾得好 (之前懷疑喂吞拿魚絲罐/雞吞肉絲罐 成日痾爛屎)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞