貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
想問問濕乾撈住食的話,係咪用副食罐都足夠?
乾濕撈埋一齊食好易肚痛,因為乾個成份複雜好多。貓B要轉食應該唔難,可以試下分返開。副食罐長期當主食罐嘅話營養會唔夠。
你地貓糧邊度買 有冇黃店推介
想問下你地有無貓貓對某d糧有敏感?因為我隻英短絕完育後 加上又有轉過下糧 (依家已經轉返)但佢依然好鍾意不停R隻眼 R到紅哂睇左幾次醫生 都仲係解決唔到
有冇巴絲主子食開k9 / canagan 罐頭
想搵人夾
k9 21蚊罐
canagan 11-11.5蚊罐
平時屋企長擺乾糧,睇完呢個post先知咁樣唔好如果想轉乾濕嘅話係咪應該一餐乾一餐濕咁食,兩餐中間隔幾耐?貓貓係成年英短5.3kg使唔使減肥?屋企食緊orijen雞肉全貓糧,我見呢隻唔喺ranking入面但係碳水幾高,同牌子係咪最好轉返健美貓嗰隻?
好多問題唔該各位巴絲打
咁平要夾幾多罐先有呢個價
新手養貓養左2-3個月到 淨係比乾糧佢食
想問下如果淨係乾糧 係咪其實唔好 不過佢平時都飲幾多水下 E家餵緊oven-baked 雞魚

另外罐頭方面 一開頭養 買左thrive 同canagan 比佢 點知佢唔肯食 果陣就以為佢唔鍾意罐罐 後來慢慢追post 先發覺佢有機會係唔鍾意肉絲罐 所以想買D肉醬罐比佢 想請問有咩牌子係肉醬罐而又ok 暫時睇到汪喵星球好似唔錯

同保健品方面 E家想開始比佢食下魚油 + 排毛粉 仲有D咩保養野係值得比貓貓食下

唔好意思 問題有D多同長

利申:隻貓仔1歲半領養
養貓其實豐儉由人
如果因為budget問題要長期以乾糧做主食
確保佢飲到足夠水的話我覺得ok
睇好味小姐啲片 大約係主子體重x60ml=一日需要吸收嘅水分

肉罐我鍾意K9 間唔時都會買下其他中等價位牌子e.g. carny balance下成本 内臟罐罐啲主子好撚鍾意 但少食多滋味

追番咁多個post我記得肥美絲打都係推薦益生菌 洋車 同魚油
全部都可以係iherb搵
兩個人除番 每人20-30罐
catplus
罐頭既話最好唔好長期食魚味 咁乾糧呢?
見buffalo 三文魚排名幾高 但魚味 咁好定唔好?
Thanks 絲打
天下貓貓
x60ml?定除?x60既話咪要飲好多水
乘啊
如果食濕糧 一罐大約有70-80%水分
變左唔洗飲咁多
夾canagan
最近唔知係咪天氣轉熱
隻衰貓食少左好多野
平時喂開十幾種唔同牌子濕糧
佢好似隻隻都食厭左咁
有時食乾糧仲多過濕
但係佢又玩得訓得精神ok
有冇人隻貓都係咁,點搞好呀
想問下
領養咗隻1歲半左右流浪貓
定時餵緊2餐 朝食2匙乾糧 夜晚食40G左右罐頭+水
隔日比少少好味小姐化毛膏佢食
呢排成日想食宵夜,有時會有第3餐比1匙乾糧佢
仲未摸索到佢食量幾多 乾糧硬係食淨幾粒 但食完就會奶毛應該係飽?
咁我應該照舊比2餐定可以3餐

唔係新手養貓,不過以前橙貓無食方面既問題
唔該曬
之前一直長擺乾糧,今日開始轉一日兩餐,計過隻貓一日應該要食50g左右先夠熱量,琴晚開始收起啲糧,今日第一餐佢淨係食咗6g我照收起咗,第二餐食咗3-4g就唔食我驚佢餓親加咗少少零食落去再擺係手喂最後第二餐加埋食咗25g左右
想問下之後繼續咁樣做好唔好定係唔加零食繼續餓佢
夾 canagan

想夾2樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞