貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
啱啱轉生肉糧但隻貓唔係好食 應該餓到食定點?
而家四個半月
本身食開 Orijen 雞肉 , 肥左好多
岩睇返碳水化合物 21.2% .

想轉隻再好D, 有咩推介
Thrive
想問一日半罐applaws副食罐 + wellness core幼貓糧,咁樣得唔得
貓貓5個月大
我隻貓貓宜家十個月,食緊Virbac 營養膏、Petzential L-Lysine、California 益生菌、Letag 化毛膏。想知呢幾個brand好唔好?洗唔洗轉?
貓貓4歲重3kg左右,好似食厭咗本身隻糧,
想問下Nature's VarietyInstinct Raw Boost無穀火雞全貓糧好啲定係NUTRIENCE Subzero 無穀雞肉/火雞/海魚全貓糧好啲?
見兩隻都有凍乾粒粒,想比佢食下,但如果營養嚟講邊隻好啲?
星期日轉食生肉 雖然唔係好肯食 哄吓都會食
但之後愈食愈少之後我怕佢餓親俾翻罐佢食 點知佢都唔食(之前會lam乾淨曬) 哄佢食咗少少 但過幾個鐘能嘔 而家佢嘢又食唔到又無乜精神好擔心 book咗聽朝睇醫生(原本想今日睇 但附近好啲嘅都full咗)

都唔知遲啲好翻仲食唔食生肉 又驚到時又再唔舒服 望到佢唔開心個樣就擔心
哩排領養咗五個月貓仔
有買咗佢以前食開既Wellness core幼貓糧 紫色個隻 ,但自從開完罐頭比佢之後,佢唔太食乾糧,罐頭牌子分別係Canagan,AKANE。聞一聞就走開咗。寧願餓十幾個鐘。 想問下大家,哩個係咩現象,謝謝。 如果幼貓餵罐頭,一日幾次先好?
依家要溝一半濕 一半Wellness 佢先會食乾糧
好想試下買怪獸部落乾糧 但好貴 有無人係食緊呢隻
請問邊隻益生菌好
請問如果貓貓有泌尿問題食邊隻糧好?
睇左獸醫話要食hills處方糧
起碼要食到完左個療程 (~14日)
Wellness適口性唔高
大部分貓都唔係特別鍾意食
食過好食既罐罐更加返唔到轉頭
我隻貓以前都係咁
寧願餓都唔食乾糧
等我放工返嚟開罐罐
佢冇餓到嘔或者有得食嘅時候食到太飽就冇問題

其實食濕糧就好過食乾糧
如果負擔到食全濕就最好
濕糧幫貓貓補充水份
而且成份比乾糧好
不過要留意番係主食罐
如果一定要比乾糧既就揀啲適口性好啲既

另外乾糧同濕糧最好唔好溝埋一齊食
兩者嘅消化時間唔一樣
一齊食容易造成消化不良同腸胃問題
岩岩貓公去做左手術..尿道炎 放緊尿,以前都試過,
諗住遲啲轉貓糧 想問下有無咩好介紹
我隻貓3歲左右時試過,之後醫生開左RC S/O糧,佢話一直食都得,食到而家8歲。但發現佢d便有時好爛同有時有血,唔知係咪敏感,而家想換過隻低敏乾糧比佢試下

記得貓貓番到屋企比多d罐罐佢,可以加d水
有無邊隻同wellness差唔多價位但適口性好d?
Thrive
不過價錢會貴少少
想問怪獸部落係咪都ok?
佢同汪喵係咪差唔多?
生肉糧有冇話推薦邊款?我見個chart其他糧都有推薦得生肉糧冇
碳水化合物同灰質少啲就好啲?
Thrive 幼貓罐 周圍都斷貨 有冇邊隻差唔多
隻衰貓本身食開喵汪 點知食食下食嫌左
你生肉點樣餵先?
邊隻牌子?有冇跟足佢教你咁處理?
處理唔好好易有菌,睇左醫生先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞