貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
腎二其實慢慢調理可以去返腎一
可以試中醫 餵多d水佢飲 貓貓唔肯自己飲就要用吱筒吱
腎貓好多都唔鐘意食腎糧
我屋企以前兩隻腎貓 要每日將腎糧同腎罐打爛再逐匙羹餵 到好後期要forcefeed
想問下大家平時買罐罐會買死一個牌子?
定會買唔同牌子唔同口味比貓貓?
因為我平時比開汪喵主食罐-鱈魚雞肉, 仲一野買左一箱返黎, 但發覺佢依家開始食厭, 於是我地就買左幾罐其他牌子既其他口味比佢, 隔幾日轉一轉口味, 諗住等佢無咁厭
其實係咪唔一定要買死一個牌子?會唔會怕佢適應唔到?
買好多唔同牌子同味輪住食
濕糧唔會適應唔到
長期食同一隻肉反而有機會對個隻肉敏感
早幾日餵hills腎糧佢唔鍾意食唔食,呢幾日就餵RC既腎糧,佢算肯食,不過就唔係食好多,諗緊手餵佢食好唔好,又驚佢唔鍾意之後唔食
你講話睇中醫?請問有冇介紹?唔該哂
想問下我琴晚帶隻16歲喵喵睇咳
我同醫生講佢食緊天然全貓糧
但醫生好堅決話老貓要食低脂低卡老貓糧
我又見Excel好似唔建議
咁我仲轉唔轉老貓糧好
今日帶咗隻貓去洗牙順便做檢查
發現SDMA 指數偏高 去到20
CREA係範圍值內 181 BUN就11 仲有少少貧血
有冇人知係咪姐係早期腎病?

本身俾緊一餐濕糧 一餐乾糧
食緊thrive嘅雞 /吞拿魚味
如果依家同佢轉一日食2罐thrive 會唔會對佢個腎有負擔

5歲咋 本身都有骨刺係長期病患
約咗一個月後再抽血睇多次
擔心到訓唔到唔想俾佢食處方糧同打皮下水
補充返少少 重4.3kg
平時餵thrive會加多一個罐頭size嘅水俾佢
乾糧食緊wc
食乾糧先對個腎有負擔
4.3 kg起碼每日要有258ml水
睇完醫生即刻狗衝轉返2餐都食濕糧
齋轉濕糧個水份量都未必夠
吱水比佢飲囉
隻貓2個月大得0.81kg 養左一個星期第一日黎個陣得0.66kg今日同佢去睇獸醫做個全身檢查睇吓有冇暗病之類 問完我哋一日餵幾多餐同餵咩俾佢食之後 就話我哋唔好咁細個就比鮮食佢食 話我哋整嗰啲冇跟食譜(其實佢冇問我哋有冇跟食譜同埋落咩supplement )就開始叫我哋唔好俾其他嘢食淨係俾乾糧話一定夠營養 仲係咁叫我哋試轉其他牌子嘅糧吓rc糧 又話好夠營養之後又話好細粒

我哋而家本身係一日5餐俾佢 有罐(k9 instinct 遲啲會有汪貓)有鮮食系跟台灣好味小姐整既 每日都有一餐浸濕乾糧(wellness core)大概10g 佢好似唔識食糧咁,不停系個口跌翻粒糧出黎,但系我逐粒餵佢又會食晒

我應唔應該淨系俾糧佢?轉糧既話應該轉邊隻 佢會想食多啲?
想請教一下我有兩隻貓兩隻腸胃都唔係咁好,有一隻好啲有隻真係好差,之前餵開食開origins加汪喵罐但係都食到血便,之後又換另外一隻都係咁上下,之後我諗住轉食生肉但係佢哋完全唔食唯有蒸熟挑走d 骨比佢哋食,而家好迷惘唔知點做,因為咁啱而家冇嘢做所以先可以咁樣照顧佢哋,遲啲返咗工都唔知點算好
想吱但係佢唔肯
水機又唔識用 頭都大
唔肯都要吱架
水機就哂鬼氣啦 腎貓係唔鐘意飲水就算滴到瀑布咁都唔會飲
我見隻隻乾糧都好高碳水化合物..即係好多都唔餵得?
唔好啊老人家營養更加要夠
有無人想要汪喵罐 原價放
隻貓食唔慣 有18罐左右 混味
Tg: ho_kwan_yiu
有冇人隻貓會好似唔多鍾意食嘢咁
條友真係好撚煩
全日淨係食咗10幾粒乾糧
到夜晚開罐頭俾佢 見到你拎罐頭都會兩眼發光咁
但開完淨係食兩啖
甚至好多時直頭聞完擰meh面 好似我俾屎佢食咁
試過好多唔同味嘅罐都係咁
即係佢24小時食嘅野就係10幾粒乾糧

而家係放題形式餵佢 如果變定時餵食
放半個鐘都唔食就收走 餓佢兩三日
會唔會改變到
我個隻都係咁
我已經放棄左,擺係個度佢中意食就食唔食就唔食
+1,佢唔係揀食,係對食物冇興趣

拿咗試食包裝、主子好鐘意食、有冇巴打餵開依隻?有咩評價
我隻貓呢排右眼係咁流眼淚 多左分泌物
有冇ching都試過?
但其他都一切正常
本身仲諗住之後轉生肉糧
比個醫生講一講嚇死
睇嚟係要轉另一個醫生
可以餵d離胺酸比貓貓食
可以改善多眼水鼻水嘅情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞