貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
你地會唔會餵死一個牌子
定會係咁轉

買勁多唔同牌子同味
驚佢食死一款以後唔肯食其他野
認真求救

主人英短囡囡, 大約歲半. 個身係長, 但係得3kg好瘦... 想睇下有冇巴絲可以俾啲意見點樣增肥..

餵食方法:
每日都會 (i) 蒸雞肉一細條 / 1個80g 主食罐 + (ii) petwant機 2個portion (20g)

唔係我俾野佢食, 係佢成日食食下又走左去, 得閒又過去食2下
乾糧就長期放題, 不過就唔會放耐驚佢潮左
可能講多少少
如果嗰日食罐罐就1日分2餐, 如果蒸雞肉就1餐.

係唔係最好分多幾餐俾佢食 罐罐就1日開2罐?有無supplement可以俾佢食等佢肥啲?
d送送到,糧就行貨,沙就唔識分行定水貨
正正常常咁
小食罐=副食罐?有時奬勵先俾膏膏佢食 (食完耳仔/剪完指甲)
我想知你地平時邊間買脫水糧平(要有送貨)
會 食死一隻糧如果隻糧唔健康咪仆街
通常食幾包換一次
美短貓bb 而加3個零月大
胃口好 咩都食
聽獸醫講一日分4餐餵
每餐都係濕乾撈住食

因為養左無耐 仲揀緊健康嘅糧
暫時濕糧食過kakato/Canagan
乾糧暫時食緊royal canin 幼貓配方

但之後想keep住食canagan主食罐
另外轉撈Wellness core幼貓乾糧
想問呢兩個牌子係咪都唔錯?感謝
有冇啲罐嘅雞肉粒係比較細粒,隻衰貓淨係lam罐罐啲汁嚟食
但大粒小小嘅雞肉就唔咬
除咗湯包有冇其他介紹?
同你一樣都係三個月美短b
又係之前食royal
而加轉左wellness core
不過唔知係咪royal太濃味
佢唔係好食wellness core
要溝返少少royal味精先肯食

罐罐食開汪喵星球 成份好似唔錯
凍乾都幾抵食
thrive 同Ziwi peak都食過佢都好似幾鐘意
仲買左instinct同怪獸部落比佢試不過未到
好 罐罐可以考慮下!!
我見佢個網有哂營養師都幾專業

Btw咁如無意外就轉wellness core乾糧
但聽你講完又好驚佢唔食 一買就咁大包
唯有每次都溝幾粒味精糧落去
Btw之前搵過好多資料
可以襯佢細個接受程度高啲 食多啲唔同野會好啲
可以避免佢食死一樣唔食其他野 突然冇貨就冇野食
或者食到厭左唔肯再食
食多啲唔同牌子唔同味 避免佢大個左揀飲擇食
我隻貓都係由rc幼貓糧轉wellness core幼貓糧 佢都好鐘意食仲要靚屎
轉糧要慢慢轉 逐啲逐啲溝 佢就會慢慢接受架啦
味精糧
第一次養貓 追完post淡定好多
樓主你好,我家貓仔 7歲
由上年開始食RC 減肥糧 由8kg 減到而家6.5kg 一日分兩餐但近排開始好快食晒啲糧 就開始咬人 應該點搞
另外如果平時一星期想蒸雞胸俾佢當一日正餐 份量應該幾多
我溝左成個月
佢都係鐘意食rc
貓貓一日要鍡幾多罐頭先夠
我貓唔食ziwi 聞下就走開
自己上網睇 都唔係好難啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞