貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
有冇試過加肉鬆係面?
你講個隻西沙米?
好似運唔到黎香港
近排幫屋企2隻就5個月大既布偶貓貓轉新糧,本身食開rc ,正常就1日3餐,每餐10g左右,
上個月開始轉怪獸鮮肉糧,近排轉到 5:5開始見軟便,我應該照比呢個比例佢適應定減新糧個比例好?
有時佢地食飽冇耐又肚餓想食野,咁我就忍唔住俾多少少糧佢地, 又會唔會只係因為食得太飽,所以柯軟?
佢咩都唔鐘意食除咗乾糧
佢寫明專門比貓飲
唔會唔係lactose free掛
如果你買開而貓貓又無屙咪繼續俾佢地飲
只係作為一個無買過呢樣product嘅消費者
見到有其他pet milk有寫lactose free
要二擇其一我會揀寫明lactose free嗰款
請問如果我一日入面一餐乾糧 一餐主食罐既話o唔ok
無錢玩生肉食但又想佢地食健康d 多d水份
喵汪生肉食唔貴喎
因為佢地一日食唔晒咁多
兩隻貓三個月大 罐罐肯食但成日會食唔哂
一餐食1/4罐
臨瞓前一擺乾糧就貓衝
唔想佢哋淨係鍾意食乾糧
但半夜又唔知放咩好
唔知佢咁樣算唔算揀飲擇食
想問吓巴絲平時半夜會比佢哋食
呢啲天氣放濕糧驚好易壞
請問係汪喵買過嘢嘅巴絲 通常發貨後斷多日會收到
睇佢官網話香港地區2-4日
但我23號收到佢email話出咗貨 今日都未有消息
係唔係端午節所以遲咗?
隻貓成日2-3日先痾屎 佢通常隔咁耐痾屎 就會有血

可以點搞好
有沒試過乾糧加凍乾咁比佢地食
唔想轉晒做凍乾 想溝糧咁比佢地食
Wellness core d罐好唔好?如果長食有冇問題?
Thanks
食左個幾月幾好 係d屎好臭
我最近個次29號訂 4號到
唔好意思一下
最近係朋友到接左隻貓貓返屋企。舊底用開N1豆腐砂,但我上網睇話N1會有蟲
想請問下巴絲有邊隻豆腐砂推薦?
我隻貓大概8個月大 3.5kg
用上網搵/汪喵個計法一日話要食成400kcal有多
其實點食到 我主要比鮮食同肉絲罐
我隻英短每餐食都好鍾意食白灼雞柳 淨食雞其實有無問題
兩者消化時間唔同
溝埋一齊食會消化不良屙爛屎
一係就一餐乾糧一餐凍乾咁食
凍乾要加水還原
鮮食可以揀啲肥啲既部位
或者加少少雞皮
肉絲罐少脂肪 卡路里偏低
肉醬罐就脂肪會多返啲 拉返高個卡路里
淨係食一種肉
時間長左有機會變成對個種肉敏感
另外雞柳煮過會流失左營養
而且淨係攝取單一食物
如果冇加營養粉
餐餐食會營養不良
佢偏偏中意肉絲多過肉醬
因為佢黎左成個月都長期軟便咁 有食緊益生菌
黎緊想轉汪喵凍乾試下(加一餐鮮食/罐)
咁樣想問下洗唔洗轉食定就咁轉都得 感謝
乾糧成份複雜
腸胃容易唔適應先要溝住轉食
濕食就咁轉就得
乾糧 罐 凍乾 三者唔好溝埋一齊食
如果再繼續軟便可能要睇吓醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞