貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
衰貓唔鐘意食罐罐,鮮食只食新鮮嘅,唔新鮮唔食
最後買咗Orijen 健美貓糧,見到excel都有mark入rank A希望肥仔快啲有屎痾
最好就唔好唔雪啦 始終放冷氣房都會滋生細菌
可以比佢食之前整返暖佢
d人會叮 但我屋企唔會叮野 所以一係加熱水整暖 一係助暖佢
台灣官網
不過兩隻主子鍾意怪獸部落多啲一聞到就衝去食
佢地鐘意食咩多?
有冇試過佢地98%鮮肉乾糧
淨係買過主食罐
最鍾意食魚味罐其餘大部分都食,係鴨同野味罐麻麻地
乾糧想轉Dr Elsey ' s,有冇巴打絲打試過好唔好,我見低碳,條bar 冇見紅,但成份有膠
花王隻木砂唔係咁襟用,佢話一包可以用3星期,我覺得2個星期就有味啦;

之後換咗沸石砂就襟用點,濕咗都無咁容易散;感覺好似無咁索尿,但如果每日都換尿墊又無所謂。

我覺得下層配其他即棄尿墊好啲,花王個木墊唔係唔好,但因為有時隻貓疴嚟疴去都差唔多位置,變得個尿墊有時好快就要換。

同埋,bb貓可能一開始會唔識用咁大粒砂,我啱啱領養果隻bb就唔識用
用緊花王沸石砂 想試下香港本土造果隻六斗木砂 有冇人用緊?
貓貓一歲幾,食開Blackhawk Grain free乾糧,前排頻頻去廁所,唔係次次有尿疴。去獸醫度驗血驗尿,話有crystals不過唔確定有無結石,就算有都唔多。

建議食hills c/d stress, 話一食就一世。但我見好多人都話hills唔好食處方糧會令腎變差。

求意見!
OT 一問
有冇人想夾汪喵
Tg: chichisocute
放汪喵鮮98%鮮肉無膠主食罐
田園火雞 80g 24罐
可散賣 $12/1

留tg
貓貓好鐘意食乾糧 所以我係一餐乾 一餐濕 但佢罐頭佢愈食愈少 試過唔食就收碟 佢餓左成日都唔肯食罐 餓太耐驚脂肪肝 所以之後都俾左少少乾佢食

但點都要俾一餐濕食 所以諗緊俾凍乾/生肉佢試下 咁岩屋企有包凍乾想俾佢試下 第一次唔食既話 可唔可以撈少少乾糧落佢架
我隻貓唔知最近做乜鬼 剩係食凍乾
以前明明餐餐食罐頭
依家唔中意食
而家隻貓全濕食 罐+鮮食 一日三至四餐
買左包凍乾想比佢試 但見凍乾同罐頭呢啲最好要隔12個鐘
佢而家咁餵法隔唔到咁耐
如果一星期一兩日全日食凍乾 其他照罐/鮮食得唔得?
想問下 貓貓一轉濕糧就乜都唔食應該點做
本身屋企人係比vitapet嘅濕糧貓貓食
唔知健唔健康 最近買咗fussie cat premium
同舊嘅濕糧少少咁溝比佢食
第一日早餐都會食少少
但之後琴晚同今日都唔食啲濕糧(第二日)
應該點樣先可以令佢食?

另外想問佢依家3.7kg會唔會算太瘦?
push
凍乾起碼都係濕糧呀
應該唔算係濕糧.. 都硬但有益過普通乾糧
但我喂k9嗰款freeze dried food 唔洗一個禮拜已經食曬
如果餐餐喂的話 好貴..
然後今日買左罐wellness core shredded同紫色pate比佢
佢食曬
之前比ziwi k9食幾啖就算
第一次養貓 應唔應該俾食魚油同酵素?
支持領養
繁殖場棄貓腦缺陷終身不斷行走
https://lih.kg/2179262

以後開新po不如加埋
主餐嗰種凍乾可以加水食
會呀 加pet milk
食開wellness core 大包極都2kg
邊到仲有大size d買

另外有冇咩糧好過佢?
想請問水煮雞柳俾貓貓做正餐得唔得??
好多間都有11lb,不過前排缺貨,唔知返貨未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞