貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
非常詳細,唔該哂你!!
鹿羊牛兔袋鼠都得呀
主食罐戒奶就可以
零食最好比脫水肉粒,夠天然健康,少量就可以唔影響正餐
唔好買任何日牌好多味精添加劑
生還生,熟還熟
唔好溝了,如果無辦法放棄乾糧就咁比一半主食罐就可以

濕糧排位
生肉》鮮食〉罐頭
請問肥美絲點睇台灣呢隻乾糧成份?
https://catpool.shoplineapp.com/products/cat-pool-貓侍天然無穀貓糧-雞羊1雞鴨1各1包,共2包

Excel表冇呢隻 感謝
肥美絲 想請教下隻貓而家八個月大 有胃炎 想等佢好返俾supplement佢食下 如果係想胃好啲都係食益生菌嗎?
因為見益生菌主要for軟便 但touchwood佢大便都靚 係容易嘔 所以想睇下有咩可以令佢個胃好啲
麻煩哂
想問下 CIAO 嘅貓罐頭濃唔濃味,可唔可以長期當主糧咁食 (另有乾糧放題)
想問下貓貓食wellness core疴血
有無糧低敏又好既糧推薦
一餐生肉糧,一餐罐頭咁餵, 會唔會有問題
想問番day shift又有餵生肉糧嘅貓奴 平時會咩時間餵?

想轉生肉糧 但係因為朝9晚5 剩係番工放工先有時間餵

同埋驚朝早餵如果佢地食得慢食唔哂啲野食會變壞
想問下ziwipeak脫水鮮肉糧係咪都算少水份? 見佢得14% 加太多水貓貓又唔食

之前餵開凍乾 係咪都係餵返凍乾會好d?
有冇人隻貓唔食k9
thrive canagan汪喵都食 可以做啲咩引佢食
汪喵肉鬆
肥絲有冇好牌子介紹?
肥美絲請問最新呢隻Absolute Holistic Raw Stew主食罐點啊?
我見excel未有
感激感激
主人食過罐罐之後 唔係好肯食乾糧 點算
每日都會計佢一日要食幾多糧 出門口之前會量定早中午一餐份量 夜晚返黎再餵兩餐份量 次次佢都食得晒 或者剩返少少
自從食過罐罐之後 成日返到屋企都見佢正係食左少少乾糧 維持左兩三日 今日睇住佢行去糧兜到望左一下聞左一下之後走返出黎對住我叫 開左4分1罐 罐罐比佢溝返少少乾糧佢就食得勁快
想請問一下肥美絲 我隻貓一直食開商業生肉 然後近排想試下自製 但係我見有人話自製要買絞肉機 唔可以長期用鈣粉代替?同埋有啲人話只要跟80肉10骨10內臟嘅比例就可以 但係有啲又有加其他營養品(淡鹽,牛磺酸,維他命等等)有冇話跟邊個先啱? 如果用唔同嘅肉(雞牛羊等等)加營養品同鈣粉嘅份量要點樣計?麻煩晒
新手養貓,想問下隻貓d屎半乾半濕咁係咪正常,仲要有時係一粒粒咁,痴唔住d貓砂

同埋係咪唔好長期食同一隻糧,怡家乾濕咁溝比佢食,食緊益生菌
多手買咗兩包凍乾嚟畀隻仔試下,如果一餐凍乾一餐罐咁得唔得定直頭同佢轉晒凍乾先,食完呢兩包再食返罐
利申:負擔唔到全凍乾
我隻貓食開thrive乾糧加schesir副食罐,呢排想同佢轉主食罐全濕
試咗好多牌子佢都唔肯食 汪喵所有類罐罐鮮食/k9/ziwi/thrive都唔肯食
就算加啲肉粉凍乾引佢食,一係就聞一下就算,一係就淨係食面頭凍乾
啲凍乾零食佢單食就肯追住食,一擺上罐罐上面就狗也不屌咁嘅樣
我應該點算好 我諗有機會係佢唔鍾意慕絲狀罐罐,請問有冇其他主食罐推介
隻大貓食厭左汪喵凍乾同罐 睇黎要轉
有隻新貓2個月大食緊hill bb 糧 想轉一餐食下汪喵罐即刻消化唔到 太急應該
11歲貓仔最近驗咗有糖尿病住緊院 之後要keep住打胰島素 睇google doc見話食濕糧好啲但醫生話主要餵乾糧好啲 印象中醫生話住院食嘅乾糧係hills d/w 但google doc好似話呢隻都唔係咁好 請問有無其他乾同濕糧推薦(貓貓本身鍾意食乾糧 濕糧淨食汁)? 定應該跟返診所隻糧?(因為佢係靠住院個時計胰島素量)唔該哂
想請問肥美
email左AATU問d濕糧有幾多磷
0.19% (per 100gm) Duck & Chicken Liver
0.18% (per 100gm) Turkey & Goose
0.16% (per 100gm) Chicken & Quail, Chicken & Pheasant and Salmon, Chicken & Prawn
點計先會變返個表入面果隻%?
貓肉好唔好食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞