貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
唔問得?
GOOGLE 搵計卡路里食幾多
汪喵都有 點解唔試吓搵呢?
我隻都係,一歲兩個月,天生唔鐘意肥罐,又唔好食嘢,冇計。佢六月大嗰陣,獸醫話佢似三個月,又話可能天生細隻。
橘貓黎,說好的十隻橘貓九隻肥呢?
我係主要罐頭,隔唔中乾糧,罐頭肥佢就唔食架啦,要溝瘦囉;唯有乾糧入手,乾糧我就買脂肪高啲嗰隻。
其實佢係吾食嘢定點?我乾糧係長期放題架,隻嘢而家得2.5k
上個月絕育驗血,好正常,傷口都埋得快。
如果天生嘅,佢健康就唔洗太擔心。
試下少食多餐
揀啲脂肪低嘅罐/糧。
WERUVA
哩個牌子o唔ok,睇番個表又冇咩不良成份。
想搵d 細塊既風乾糧係咪得ziwipeak
因為細塊先用到智能餵食機
又唔想餵主子乾糧
想問下貓貓1歲男仔嚟
之前因為尿道炎所以醫生要佢食Hills嘅泌尿配方
依家食咗差唔多兩包
小便依家都正常返
睇excel發現依隻糧好撚差
想問下我應該繼續比佢食泌尿糧定比返普通糧佢食?
泌尿糧嘅話有冇咩推介
excel 太多唔係好識揀
我主子早幾日腸胃炎,已經睇左醫生食緊藥,便便仲係有d軟同一 pat pat。

呢幾日都開肉絲罐俾佢,驚佢食慣左之後唔肯食肉醬罐想問下係咪最好等佢便便靚番先食肉醬?
我隻細貓痾左幾日軟便
但又鬼咁精神
轉糧好唔好?
我個隻都係,慢慢咁轉緊糧都靚屎
呢2日就無啦啦軟便
有冇貓好鍾意食monpetit啲湯包 會唔會做主食唔係太好?
請問大家知唔知有邊間黃店有Ziwipeak賣?
輕咗就唔太好,4.5kg 係理想體重
食咗咁多年乾糧而家肯食到1罐濕糧好叻㗎喇
慢慢嚟,至少佢唔係唔肯食
你可以早晚一餐乾一餐濕,罐頭要買多啲牌子,食完一罐換叻一款,多啲口味無咁悶,可能食中某隻罐鐘意
你有放糧唔驚嘅,而家唔係無嘢食,係佢選擇餓吓等食罐,太肚餓係會有乜食乜,佢應該未餓到咁

如果佢中間嗰段時間唔會餓到嘔黃水,你餵佢食罐嘅時候又唔會食飽到嘔就唔使擔心貓B建議小食多餐係預防食太多同餓太耐令佢唔舒服,實際睇番貓本身情況如何,有啲貓適應力好好
C有放
S 本身資料唔多,似貼牌貨,加上係副食罐,所以無乜動力放上去呢排睇吓有冇時間放下

BTW 吞拿魚同副食罐,平係正常,但送都唔好要無乜益又食到隻貓上癮無謂
無刷牙
買隻360度刷毛bb牙刷加椰子油同佢刷吓
椰子油對附口氣好有效

360刷毛就算隻貓點抗拒都刷到啲
食減肥糧佢應該餓得好慘身體上嘅餓
我擔心瘦咗嘅係佢身體上嘅肌肉而唔係脂肪
因為減肥糧得好少蛋白質,最多係碳水化合物(身體用唔到會積成脂肪)同難消化嘅纖維(長期食太多纖維對腸胃好傷,因為貓係肉食動物)

蒸雞肉不如直接用主食罐當一餐,起碼營養一定齊過剩係得肉

就咁統肉當副食,唔超過主食20%都可以,大概一星期14餐計,3餐內
家教問題,要教育吓隻貓
細嗰隻地位低被大嗰隻恰,每次食飯都唔可以安心食,自然無乜食慾

你叫唔住大嗰隻停就分開佢哋食(接觸唔到嘅地方如一隻喺房關門食)等細嗰隻有個安心環境食嘢先,可以嘅話食嘅時候陪住佢

Grade A以上任何一隻糧都好過RC但要睇貓肯唔肯食,要試
想請教一下肥美絲呢隻商業生肉成份可以嗎?因為我見到佢有蔬菜嗰啲但係bigdog好似都有 唔知好唔好俾貓貓試

另外我聽人講俾貓貓食乳鐵蛋白有好處 請問間唔中俾貓貓當保健品食可以嗎?同一隻牌子仲有益生菌 如果都係間唔中俾貓貓調理腸胃食OK嗎?可能一星期一次?

依家我一般隔日會俾貓貓食一次魚油 然後食5次魚油就俾1次維他命E 咁樣有冇問題?

我依家都淨係餵緊商業生肉 請問仲有冇啲咩要額外加俾貓貓?定係就咁食商業生肉就OK?

問題有啲多 麻煩晒
有,都要溝魚先肯食
有冇人食開凍乾/想試吓
有幾包我啲貓唔鍾意食
想讓俾有需要嘅巴絲

3包primal turkey味 14oz
一包開過 2包全新未開
2021年5月到期
未開嗰2包$300
開咗嗰包$230

1包Stella & Chewy's turkey味 18oz
琴日新開嘅
2021年7月過期
$270

有興趣tg
樓主
想問吓你對CIAO嗰啲肉醬條成分有咩評價?
幾耐食一條好?
謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞