貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
問左Canagan同Thrive都唔肯俾TNA我
不過問到Canagan磷含量
希望可以幫到其他有腎病貓貓既朋友

The cat tins calorie content and phosphorous levels are (as fed basis):
Fresh Chicken: 83 Kcal/100g & 0.21% phosphorous
Ocean Tuna: 85 Kcal/100g & 0.22% phosphorous
Chicken with Veg: 80 Kcal/100g % 0.20% phosphorous
Tuna with Prawn: 86 Kcal/100g & 0.23% phosphorous
Chicken with Salmon: 85 Kcal/100g & 0.21% phosphorous
Chicken with Sardine: 85 Kcal/100g & 0.23% phosphorous
Chicken with Ham: 88 Kcal/100g & 0.21% phosphorous
Chicken with Beef: 91 Kcal/100g & 0.21% phosphorous
Tuna with Mussel: 83 Kcal/100g & 0.23% phosphorous
Tuna with Chicken: 87 Kcal/100g & 0.22% phosphorous
Chicken with Duck: 99 Kcal/100g & 0.21% phosphorous
Chicken with Crab: 91 Kcal/100g & 0.21% phosphorous
Tuna with Salmon: 89 Kcal/100g & 0.22% phosphorous
Chicken with Prawn: 92 Kcal/100g & 0.22% phosphorous
Tuna with Crab: 87 Kcal/100g & 0.22% phosphorous

Cat pouches (as fed basis):
Chicken with Salmon: 94 Kcal/100g & 0.25% phosphorous
Chicken with Turkey: 95 Kcal/100g & 0.22% phosphorous
Chicken: 95 Kcal/100g & 0.22% phosphorous
Chicken with Duck: 93 Kcal/100g & 0.23% phosphorous
Chicken with Herring: 93 Kcal/100g & 0.23% phosphorous
Hi 主子食緊addiction鴨肉味乾糧
請問好唔好的 因為見個碳水都成41%
自膠左
原來EU list出黎既已經係TNA
我見大家既主子都鐘意thrive/canagan
但我主子就相反
肉醬食到㗩㗩聲
Thrive/canagan就食兩啖就唔食
幫佢剪碎啲就食多少少
會唔會係因為佢唔鐘意咬野

我仲諗住佢差唔多要換牙
比啲野佢咬下

另外佢都唔鍾意食魚味罐
諗住打完針獎勵吓佢食吞拿魚
點知奶左兩啖就唔食
開返凍乾俾佢就瘋狂食
我仲買左20幾罐三文魚罐比佢
佢都唔多肯食
想問下有無日本unicharm 銀匙罐嘅數據
請問有冇台灣牌子seeds副食罐嘅數據
我見google form得主食罐嘅data
google過又見ppt啲人分享話粗灰份少過2%(有冇咁低啊)
我隻衰貓最近唔係好點食野
佢食開fromm 既鴨肉
食左2年左右, 愈黎愈細食
本身都唔多食野,但開罐or 零食就貓衝
食罐頭都好腌尖,唔食肉泥同吞拿魚同蝦
食雞柳就好快清哂
化毛膏好多牌子食到一半,就唔再食
買返枝全新都係唔會再食
最近唔小心食左新貓隻bb 糧,就屙左2日
肚屙完一日禁食,餵返d 糧,都係唔食
要溝d 零食先食d, 但會挑哂d 零食食先
想轉一轉糧令佢食多d 同可以肥返d
想問下fussie cat 金罐邊隻味好啲?
想問一下

領養左隻四歲貓,睇醫生話佢腎指數有啲高,同埋平日兩日先屙一次屎,所以醫生開左啲維粉同膠囊腎藥俾佢溝落濕糧度食。唔知係咪啲藥味有啲勁,溝左落去唔願食⋯⋯我已經加左啲汪喵海味既益生菌,平時佢好鍾意,但依家䭍女幾啖就唔肯食,又試過加pet doo man既風乾雞粒碎俾佢,都無乜效。有無咩主食/副食罐適口性高又香啲可以試下呢?隻貓咁多年都食開monpetit呑拿魚,其他唔肯食,可能食得太多年,好難轉,而且黎新環境好驚,所以我都無迫佢食非吞拿魚既罐,只係買啲好啲既牌子俾佢⋯⋯
想問埋湯包既選擇呢?
某啲可以,魚罐會有維他命k3就唔好揀
暫時係
我搵到隻新西蘭既 carvan4 類似咁既名
食罐就可以
尿道問題係因為食得乾糧多無水分
加上乾糧有一定程度礦物質,喺脫水情況下多餘礦物質唔能夠及時排走留喺膀胱不斷磨擦黏膜,輕則發炎,重則積成結石

處方糧咸啲會令貓飲多啲水,加上刻意降低礦物質含量,短期內可能有改善,代價係成分極差同長期食處方乾糧都有機會生結石(而最慘係處方糧過多會生酸性石,只可以做手術拎走)
益生菌
唔好呀,副食嚟
同埋吞拿魚味精好鬼易上癮,停咗佢好啲
NAS都唔錯呀,睇個成分比例菜都只係佔少數,少量纖維有排毛作用,但肉類要多元化啲,唔可以剩食雞肉

乳鐵蛋白無研究開,適常都係for身體好弱有病嘅貓,本身健康嘅食唔食都無所謂。反而益生菌食密啲都唔緊要,keep住腸胃益菌數量對消化好好,腸胃健康嘅貓好少病

維他命E一粒計都成100iu,一般1粒魚油對應4-10iu維E,每10粒魚油食一次都可以,除非貓貓係食自製食物無任何途徑食維E,咁有需要食密啲

最多可以俾埋排毛粉,尤其成日會嘔毛嘅貓要俾密啲
最好唔食
吞拿魚味精少食為妙,touch wood 貓貓病咗無胃口呢個時候食就有作用,平時食慣就連最後殺手鐧都無咗

平時都係俾脫水肉粒小食就夠了,健康無負擔
Aatu, canagan, k9, little big paw, thrive, instinct, koha, 汪喵
呢啲我未同貓轉生肉時成日買,貪佢哋無乜膠質
知道!感謝!
哩隻牌子算唔算好嘅牌子?
益生菌餵咗幾耐呀?
平時食開無嘢,咁其他原因可以係環境改變/天氣/家居衛生等等,另外寄生蟲都有可能,尤其貓重細,居住環境改變有機會帶來壓力導致抵抗力下降,寄生蟲就有機可乘

如果情況持續成個月都無乜改善可以驗下大便排除係咪寄生蟲問題
乾糧都係grade A以上碳水化合物唔高嗰啲
不過你要考慮貓開始老腎功能會變差,食乾糧只會令情況惡化快啲,因為身體脫水會令腎臟負擔增加

口腔問題重簡單,食咩都要刷牙先可以保持牙齒健康,無牙周病老貓就唔使承受發炎或麻醉洗牙風險

減幾多有一個準則,大概係貓每日標準卡路里嘅80%,上網search會教你點計
去到新環境會不安好正常,貓一緊要可以連嘢都唔食,佢至少肯食先,多啲陪佢等佢習慣新環境就可以
心理問題睇醫生都唔幫得幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞