貓糧資料庫(8)

1001 回覆
24 Like 1 Dislike
有冇人知怪獸部落隻乾糧好唔好?諗住長期做乾糧
岩岩新養左英短兩個月大bb, 請問你地會唔會餵益生菌比貓仔食?岩岩係hktvmxxl買左, 另外都買左耳水眼水清潔用, 都買左支萬用噴噴既野唔記得叫咩名, for清毒殺菌個d, 仲有無咩要留意買黎看門口或者補充品要比佢食?聽講貓草可以成貓先開始食?
貓貓半歲大
一食濕糧就軟便 (一日半罐) 是否正常?

乾糧食緊wellness core
罐食緊thrive
2個月貓仔 1kg 食兩罐濕糧會否太多
分4-5餐喂 隻野好拆得

隻貓平時好挑食
中意食乾唔太食罐
唔中意飲水
但加左呢隻奶之後會食曬D罐
想問呢種產品好唔好
無特別寫明lactose free我唔敢買
未習慣高蛋白糧會有軟便係正常
加d益生菌落去
3-4星期應該會屙番普通便便
主子呢兩星期平均3日先屙一次屎 又乾又硬
食嘅嘢無變 係由長糧變定時食飯 點解會咁
如果食益生菌會唔會改善到
主子三個月大,唔肯食乾糧,淨係食罐頭,仲係半個罐頭都食唔落。。。食左一陣就唔肯食
平時精神幾好,訓得玩得,求救!點解會咁?
飲水飲多啲
貓貓8歲已經有過2次尿結石問題
想問係咪一定要成世都食處方糧?
處方糧啲材料好似唔夠健康咁
我果隻都係 有時仲會太用力 痾到嘔

原因好多 我果隻可能天生腸冇咁活動

醫生介紹餵乳果糖 (幫佢d屎保濕)有改善

同埋同佢玩多d 活動多d 幫佢按下個肚 都有幫助

試過按完佢即刻去痾
佢一直都係一日一屎 係最近先咁
但飲食又無大改變
乳果糖你係會溝落濕糧俾佢食?定係要餵藥咁餵

講起玩 條友唔知係唔識玩玩具定無興趣玩
買過幾種唔同類型嘅玩具 望都唔望下
可能心諗:呀姐我以前流浪玩開真老鼠㗎 你俾隻假野我
睇貓 我隻貓好挑食 我直接用針筒餵
肯食野問題就唔大
初期腎貓有冇好選擇?
依家食緊now 乾加thrive 罐
但見話now 碳水高
有冇其他低磷好選擇
我係用汪喵嘅益生菌,日日餵
不過聽獸醫講咁細個唔洗用洗耳水,所以我都冇幫佢洗住
想問你哋會俾咩零食貓b?
想問下ziwipeak啲乾糧洗唔洗溝水定係直接食
我見我兩隻貓食完係咁飲水
想請教下大家
貓貓而家食緊wellness core橙色袋果款
肯食嘅 每晚比嘅第二朝都會食哂
但想加款大粒d 食入口要咬而唔係就咁吞嘅爵得糧比佢
邊款好呢?
有無巴絲試過汪喵隻生肉糧
隻野唔肯食罐罐 唔想佢餐餐乾糧 雖然佢肯飲水 但係都唔夠一日要既水量 諗緊計仔點樣幫佢轉糧 吸收多D水份
我個隻淨系鐘意乾糧 罐罐 凍乾 好味小姐個隻化毛膏全部都唔食 有咩方法可以令佢食罐
我就係買左呢隻, 因為新黎我屋企一直屙爛, 點知餵左一次益生菌就成形, 幾好喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞